Eis 3 jaar celstraf voor brute roofoverval in Zwaag

Jeannine Verhagen
Alkmaar

Officier van justitie Gerda van Dijk vindt dat drie vrouwen uit Lelystad celstraffen tot drie jaar moeten krijgen voor een brute woningoverval op een 86-jarige inwoonster van Zwaag.

Het slachtoffer werd op 18 november op klaarlichte dag in haar eigen huis overvallen. Nadat ze de deur opendeed, kreeg ze een harde duw en viel ze op de grond. Ze kreeg haar rollator over zich heen. De vrouw raakte zwaargewond. ,,We vinden het heel erg voor die mevrouw, maar wij hebben dat niet gedaan''', zeiden de verdachten vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar. De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is om de Pareska P. (43), Dragana S. (42) en Ibeta B. (27) te veroordelen voor de woningoverval. De rol van P. was volgens haar kleiner dan van de andere twee. Daarom eiste ze voor deze verdachte 10 maanden celstraf.

De vrouwen zijn volgens de officier ook schuldig aan een diefstal bij een tankstation in Landsmeer, waar ze op camerabeelden stonden. Ze werden in hun gezicht gefilmd. ,,Wij zijn dat niet'', hielden de duidelijk herkenbare verdachten vol.

De officier van justitie noemde de woningoverval op de fragiele, bejaarde dame 'verschrikkelijk en berekenend'. Nadat het slachtoffer was gevallen, griste een van de vrouwen haar portemonnee weg met daarin 49 euro en gingen ze weg. Het bejaarde slachtoffer had een gebroken rib, blauwe plekken en een darmafsluiting. Voor de overval leidde ze een zelfstandig leven, nu zit ze nog steeds in een verpleeghuis. Ze vraagt 1500 euro smartengeld en 760 euro onkosten.

Uitspraak 29 april.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen