Onvermijdelijke breuk tussen AZ en Verbeek

Janneke van Beusekom
ALKMAAR

Amper 12 uur na de verrassende zege op PSV heeft Gertjan Verbeek zondag te horen gekregen dat hij moet vertrekken bij AZ. Het ontslag van de markante trainer had dan ook niets te maken met de prestaties, maar met de verstoorde relatie met de spelersgroep. „Helaas was dit niet tegen te houden”, zei technisch directeur Earnest Stewart, die sprak van een gebrek aan chemie tussen Verbeek en zijn manschappen. „We zijn niet over één nacht ijs gegaan.”

Dat blijkt ook wel uit het moment waarop Verbeek er uit wordt gestuurd. AZ bracht PSV zaterdag de eerste nederlaag van het seizoen toe, waarmee de ploeg van Verbeek zich weer in de bovenste regionen van de eredivisie meldde. „Maar dit ontslag heeft niets met de resultaten te maken”, benadrukte Stewart. Net als eerder bij Feyenoord bleek de eigengereide en rechtlijnige werkwijze van Verbeek op weerstand te stuiten binnen de spelersgroep. Ook andere personeelsleden botsten de afgelopen jaren soms hard met de boksliefhebber.

„Er waren meerdere signalen dat de chemie was verdwenen”, zei Stewart, die daar verder niet op in wilde gaan. „Het is een langdurig proces, we hebben ons niet door emotie laten leiden.”

De spelersraad deed donderdag zijn beklag bij de directie, die de kritiek een dag later overbracht aan Verbeek. „Dat kwam voor mij ook als een donderslag bij heldere hemel”, zei de oefenmeester, die wel erkende dat hij af en toe signalen kreeg dat zijn soms wat botte werkwijze op verzet stuitte. „Daar probeer je dan mee aan de slag te gaan, maar uiteindelijk ben ik iemand met een eigen leiderschapsstijl en een eigen karakter. Je bent wie je bent en dat karakter heeft me ook ver gebracht.”

De oud-profvoetballer werkte eerder met veel succes bij Heracles Almelo. Ook bij zijn oude club sc Heerenveen maakte Verbeek als trainer indruk. In 2008 kreeg hij een kans bij een topclub, maar zijn verblijf bij Feyenoord liep uit op een deceptie. Al na een half jaar zegden de spelers het vertrouwen op in Verbeek.

Na weer een jaar bij Heracles ging hij in 2010 aan de slag bij AZ, waarmee hij drie keer op rij Europees voetbal haalde. Hoogtepunt was de winst van de KNVB-beker, vorig seizoen. „Qua resultaten is het prima gegaan”, stelt Stewart. „Maar de goede resultaten hebben misschien wel een beetje verbloemd wat zich onderhuids afspeelde.”

Voorlopig nemen de assistenten Martin en Dennis Haar de taken van Verbeek over. Aangezien zij echter niet over de vereiste papieren beschikken, moet Stewart op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Alex Pastoor lijkt een voorname kandidaat, al zijn ook onder anderen Fred Rutten, Co Adriaanse en Frank Rijkaard vrij.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen