Zaanstad heeft 120 geheime plaatsen noodopvang

Rob Swart
Zaanstad

De gemeente heeft twee gebouwen beschikbaar gesteld voor noodopvang van vluchtelingen. Verder wordt maandag misschien gewacht met afbreken van het tentendorp voor de Damloop om ook daar mensen te kunnen opvangen.

Om welke gebouwen het gaat maakt wethouder Rita Visscher niet bekend. Dat willen de eigenaren ervan, ZVH en Parteon. Het gaat om twee panden waarin 120 vluchtelingen terecht kunnen. Alle voorzieningen zijn er en indien nodig kunnen vluchtelingen er per direct in.

Dagelijks belt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar de gemeenten waar zij die avond mensen gaan huisvesten. Is er om drie uur niet gebeld, legt Visscher uit, dan komt er die dag niemand. De keuze voor geheimhouding van de plaatsen kan betekenen dat twee Zaanse wijken zonder enige voorbereiding met een opvanglokatie worden geconfronteerd. Visscher moet dat dan uitleggen en zij rekent op begrip. De gemeente ziet veel sympathie voor mensen in nood, zegt zij. ,,Er worden suggesties en aanbiedingen gedaan.’’Ook de tenten die klaar staan voor de Dam tot Damloop worden mogelijk ingezet voor opvang van vluchtelingen. COA wil de tenten in uiterste nood hebben. Maar die uiterste nood kan er zomaar zijn. In steeds grotere groepen komen vluchtelingen binnen. Donderdag was er nog een vraag naar 750 plaatsen voor noodopvang. Er werden meteen tweeduizend plaatsen aangeboden door gemeenten, waaronder Zaanstad. Bij een tweede telling op vrijdag bleek dat het aanbod al dertienduizend plaatsen was. Maar ook de vraag was inmiddels bijgesteld naar drieduizend. De tenten die nu nog achter de hand worden gehouden, kunnen over een paar dagen broodnodig zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.