Met matras en gevulde condooms op jacht naar dé Youtubehit

1 / 3
Sander van Lubeck
IJmond

Met water gevulde condooms over je hoofd laten vallen, voorbijgangers schrik aanjagen of jezelf vastklemmen aan een lantaarnpaal. Het is een greep uit het nog jonge oeuvre van PrankAlert, vier IJmonders die video’s online plaatsen. Het heeft ze al eens in de cel doen belanden.

Deze filmpjes, waarin de makers voorbijgangers een poets bakken (een ’prank’), worden voornamelijk opgenomen in Haarlem. Deze week verschijnt er ook een in Beverwijk opgenomen video, van de zogenaamde Condom Challenge. Hierin laten ze een met water gevuld condoom over hun hoofd vallen, waardoor deze om het hoofd blijft zitten.

Het meeste succes had het collectief tot nu toe met de Wax Challenge, vertelt een van de makers, de uit Heemskerk afkomstige Glenn van den Brekel (26). Bij deze challenge laten de heren (Van den Brekel en Nathaniël Storm) allerlei lichaamsdelen waxen. Met daarbij hun pijnlijke reacties tijdens het verwijderen van de strip scherp in beeld gebracht. Op Facebook werd het al meer dan 6000 keer afgespeeld.

Op Youtube is het filmpje van de ’Mattres Scare Prank’ hun grootste hit, met 4000 kijkers. Uit een matras, staand tegen een muurtje buiten, komt plotseling luid geschreeuw. Hiermee wandelaars de stuipen op het lijf jagend.

Lachspieren

Het laten schrikken van nietsvermoedende voorbijgangers is een beproefd recept, maar werkt nog altijd op de lachspieren volgens Van Den Brekel, die voor de montage en het meeste camerawerk zorgt. „In ons eerste filmpje deden we dat met een alienpak en we hebben het ook al eens verkleed als monnik gedaan. Komende zondag gaan we passanten in Beverwijk laten schrikken, met een kerstman wiens hoofd van zijn romp valt.”

De creatieve geesten achter PrankAlert zijn de 21-jarige Storm (afkomstig uit IJmuiden), Van den Brekel, diens vriendin Shanice Koorn (Beverwijk, 19 jaar) en Noelle Bakker (IJmuiden, 18 jaar). Het idee ontstond deze zomer bij het viertal, waarvan de eerste drie momenteel in Haarlem wonen.

„We zaten bij elkaar en dachten: wat is nou een leuke hobby? We houden allemaal wel van pranks, dus bedachten we die met het alienpak.” De rolverdeling wisselt nogal eens, maar het meeste acteerwerk doet Storm. De dames houden Twitter en Facebook bij, maar staan ook voor (Bakker) en achter (Koorn) de camera.

Politiebureau

Eén grap was van erg korte duur. Toen Storm vermomd als skelet in het donker in een park passanten de stuipen op het lijf joeg, was binnen de kortste keren de politie ter plaatse.

„We zijn meegenomen naar het politiebureau en twee uurtjes vastgezet”, vertelt Van den Brekel. „Het viel onder laster, volgens de agenten. Maar gelukkig kwamen we er met een waarschuwing vanaf.”

Naast alle pranks doet het kwartet aan challenges (waarbij ze zelf lijdend voorwerp zijn, zoals de wax challenge) en vines (extreem korte filmpjes waarin iets grappigs gebeurt).

Ook sociale experimenten passeren de revue, zo onderzoekt PrankAlert hoeveel getuigen te hulp schieten als je een vishaak door je lip hebt. Zijn ze niet bang dat ze misbruik maken van goedbedoelende mensen? ,,Nee hoor, de meesten kunnen er vast wel om lachen.’’

Beroep

Deze strapatsen leveren op maandbasis 20.000 kijkers op, wat in ieder geval een erotische winkelketen verleidde de videomakers te sponsoren. Van den Brekel: „„Wie weet kunnen we er in de toekomst wel geld mee verdienen. Mooi toch, van je hobby je beroep maken?”

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.