Makkelijker van maaltijdbox af

Ook Mathijs Maaltijdbox heeft beterschap beloofd.

Ed Brouwer

Consumenten kunnen binnen twee weken af van een abonnement op een maaltijdbox.  Zes aanbieders van maaltijdboxen houden zich vanaf nu aan de wettelijke bedenktermijn, hebben zij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) beloofd.

Deze aanbieders informeren consumenten ook actief over de bedenktijd en over de andere voorwaarden van het abonnement. Volgens ACM-bestuurslid Anita Vegter kwamen er steeds meer klachten van consumenten.

,,Steeds vaker worden producten zoals maaltijdboxen in de vorm van een abonnement aangeboden. Consumenten moeten weten dat je je kunt bedenken als je een abonnement hebt afgesloten. Ook als het om verse producten gaat.”

De aanbieders van maaltijdboxen die hun voorwaarden hebben aangepast en consumenten hier voortaan duidelijk over informeren zijn Beebox, HelloFresh, de Krat,  Marley Spoon,  Mathijs Maaltijdbox en Streekbox

Groeimarkt

De markt voor maaltijdboxen is een groeiende markt. Steeds meer consumenten nemen boxen af met daarin ingrediënten voor maaltijden met de bijbehorende recepten. Consumenten worden op straat of telefonisch benaderd door een aanbieder van maaltijdboxen en gaan dan een abonnement aan waarbij zij wekelijks een maaltijdbox afnemen. ACM ontving via ConsuWijzer steeds meer meldingen van consumenten die ongewild aan een abonnement op een maaltijdbox vast zaten. ACM heeft onderzoek gedaan naar de voorwaarden van zo’n abonnement en constateerde dat veel aanbieders ten onrechte geen bedenktijd aanboden op het abonnement en daar ook niet duidelijk over waren.

Zo zit het

De twee weken bedenktijd begint op de dag van ontvangst van de eerste maaltijdbox. Als de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht moet hij binnen 14 dagen na ontvangst van de eerste box het abonnement opzeggen. Dit kan zonder opgave van redenen. De aanbieder moet hem over deze procedure actief informeren en hem een zogenaamd ‘herroepingsformulier’ verstrekken. Voor de maaltijdboxen die binnen die 14 dagen al geleverd zijn, moet de consument wel betalen als de aanbieder hem daarover vooraf duidelijk heeft geïnformeerd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.