Digitale versie van film over Assendelfts dorpsleven in de jaren zestig

Digitale versie van film over Assendelfts dorpsleven in de jaren zestig. Foto: Archieffoto HDC Media

Redacteur Zaanstreek
assendelft

Dorpsfiguren als Bertus de schillenboer en politieman Noordman. Bokkiespringende kinderen, een trekker die over de Dorpsstraat rijdt, een schuitje in de wegsloot, een hoofd vol met krulspelden en heel veel bloemetjesjurken.

Het komt allemaal voor in de film ’Hoe het hier reilt en zeilt’. Opgenomen halverwege de jaren zestig en nu, gedigitaliseerd, beschikbaar op dvd. Assendelft stond op zijn kop, die elfde juni 1965.

Een cameraploeg trok door het dorp om het dagelijkse leven vast te leggen. De inwoners werden gefilmd, terwijl ze hun normale dingen deden. En ’s avonds was er een optocht waarin alle Assendelftse verenigingen meeliepen. Ook die stoet werd gefilmd.De film was in de vergetelheid geraakt, maar dook vorig jaar op in een kartonnen doos vol oud beeldmateriaal over het dorp. Hij was bij het Historisch Genootschap Assendelft ingeleverd door Klaas Bleeker van het Saens Harmonie Orkest. De film werd destijds gemaakt toen Muziekgezelschap Harmonie (één van de voorlopers van SHO) 75 jaar bestond. Niek de Jong van het Historisch Genootschap maakte er een digitale versie van en Dirk Jongejans zette de fragmenten in geografische volgorde, zodat een dorpsbeeld ontstond van Zuid naar Noord.De dvd werd maandag in het oude gemeentehuis voor het eerst vertoond voor een klein gezelschap. Er staan vooral heel veel mensen op. De film is dan ook een feest van herkenning voor oudere Assendelvers. Opmerkingen als ’Hé, dat is duidelijk een Crokkie’ of ’Kijk, daar heb je mijn moeder’ waren niet van de lucht. De dvd kost tien euro en is te kopen tijdens de jaardagen van het Historisch Genootschap Assendelft op 24 en 25 maart in het voormalige gemeentehuis, Dorpsstraat 370.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.