Veertigduizend euro opgehaald voor aardappelsalade

Internetredactie

Het oorspronkelijke doel om tien dollar op te halen voor aardappelsalade is ruimschoots gehaald. De crowdfundingcampagne van de Amerikaan Zack ’Danger’ Brown heeft na een maand ruim 55 duizend dollar opgeleverd, omgerekend meer dan 40 duizend euro.

,,Ik ga aardappelsalade maken", schreef Brown op publieksfinancieringssite Kickstarter. ,,Ik weet nog niet welke soort". Het was bedoeld als een grap, maar gulle gevers zegden al snel geld toe. Binnen een paar dagen had hij duizenden dollars opgehaald.

In ruil voor een dollar beloofde Brown de naam van de donateur tijdens het koken hardop te noemen en een bedankje op de website, en voor drie drie dollar ’een hapje’. Inmiddels moet hij zelfs een kookboek uitgeven, want 21 mensen doneerden 110 dollar of meer in ruil voor aardappelsaladerecepten van over de hele wereld. Ook krijgen ze een t-shirt, een pet en natuurlijk een hapje, bedankje en vernoeming. Voor de productie van de aardappelsalade wordt een industriële keuken gebruikt.

Het enorme bedrag dat de campagne heeft opgeleverd wordt onder meer gebruikt om een festival te organiseren. Eind september wordt in de Amerikaanse staat Ohio PotatoStock 2014 gehouden met bandjes en eetkraampjes. Met de opbrengsten belooft Brown een permanent fonds op te zetten dat een einde moet maken aan dakloosheid en honger in het hart van Ohio. Daar wordt ook een deel van het aardappelsaladegeld in gestort. De rest wordt gebruikt voor het oprichten van een entertainmentbedrijfje.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.