Verwarde Hoornse winkeldief op scootmobiel

Joost Verhagen
Alkmaar/Hoorn

„Mijn cliënt zou hier niet op een normale manier kunnen verschijnen. Het risico is dan vrij groot dat hij gaat lopen schelden en tieren” zei advocaat Deijkers over de afwezigheid van zijn cliënt, de 65-jarige H. H. uit Hoorn.

Deze verdachte moest voor de politierechter verschijnen omdat hij op 22 december met een pakje rosbief en eieren op zijn scootmobiel de Lidl uit reed zonder te betalen. De man is niet alleen dement, maar drinkt ook te veel alcohol.

H. ontkende bij zijn aanhouding dat hij de boodschappen had gestolen. „Deze spullen zijn helemaal niet van de Lidl!” beweerde de verdachte. Later op het politiebureau vertelde hij weer een ander verhaal. Hij zei toen dat hij met contant geld in de rij stond bij een pinkassa en vervolgens gevraagd werd om bij een andere kassa af te rekenen. „Dat gaat me allemaal veel te lang duren, dan betaal ik de volgende keer. Ik heb de spullen gewoon geleend, helemaal niet gestolen.” Het personeel van de Lidl zag dat anders en deed aangifte van diefstal. H. worstelt al jaren met zijn gezondheid en staat onder toezicht.

Bij de bespreking van zijn persoonlijke omstandigheden werd ook nog een hulpverlener aangehaald, die zei dat hij hem nog nooit nuchter had meegemaakt. De officier van justitie vond het vanwege de gezondheidsproblemen erg moeilijk om met een strafeis te komen, maar vroeg de rechter toch om een voorwaardelijke geldboete van 200 euro op te leggen. Politierechter Van der Perk vond ook dat een waarschuwing op zijn plek was en volgde deze eis. „Of zo’n waarschuwing daadwerkelijk aankomt, weet ik ook niet” verzuchtte de rechter.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen