Castricum hult zich in nevelen

Sander van Lubeck
Castricum

De gemeenteraad baalt van de antwoorden die het Castricumse college geeft over de gerezen financiële problemen. De daadwerkelijke gevolgen van de budgetoverschrijdingen blijven onbesproken. Ook coalitiepartijen CKenG en PvdA morren.

Donderdagavond staat de inhuur van extern personeel op de agenda. Het vervolg van de vergadering op 17 december, toen de overschrijdingen aan het licht kwamen. In de tussentijd beantwoordde het college een hele trits gedetailleerde vragen van meerdere politieke partijen en stuurde het op 15 januari een analyse naar alle raadsleden. De weinig concrete cijferbrei wekt ergernis bij vrijwel alle partijen. Wat een hete avond beloofde te worden, gaat volgens Roel Beems van CKenG uitdraaien op een ’technische, boekhoudkundige vergadering.’

„Het is een mistig geheel. Ik loop al wat jaartjes mee en ben best handig met getallen, maar hier snap ik geen pepernoot van.”

Eind vorig jaar moesten burgemeester Toon Mans en wethouder Hilbrand Klijnstra door het stof, omdat er fors meer aan extern personeel is uitgegeven dan begroot én gedekt. Ziekteverzuim, de inspanningen voor de ambtelijke fusie met Bergen, Uitgeest en Heiloo (BUCH) en de verregaande decentralisatie van overheidstaken werden als belangrijkste oorzaken aangewezen.

De meest tastbare maatregelen zijn het beëindigen van inhuurcontracten en het bezuinigen op automatisering. Zo wordt het inhuurbedrag van 3,7 miljoen euro (daadwerkelijk in 2015) teruggeschroefd naar 2,1 miljoen (prognose voor 2016).

Wat de gevolgen zijn van het omkeren van ieder dubbeltje is allesbehalve helder. CKenG wilde dit bedrag graag gespecificeerd zien per afdeling. In de reactie van het college valt te lezen dat bijvoorbeeld de afdeling Welzijn van bijna 7 ton aan inhuur in 2015 naar 1,5 ton gaat. En de afdeling Ontwikkeling van 5 naar 1 ton. Maar hoe het bedrag in 2016 dan zoveel lager kan zijn dan in 2015 is onduidelijk. Moeten op die afdeling minder mensen hetzelfde werk doen of gaan er projecten sneuvelen?

Vuilniswagen

Beems van CKenG baalt van het ontbreken van duiding. „We hebben gevraagd naar de situatie per afdeling, bijvoorbeeld het salarisbudget en het aantal medewerkers. Maar die informatie ontbreekt. Het scheelt nogal of een afdeling van 40 man het opeens met 39 moet doen. Of dat een afdeling van 20 man opeens met 8 man staat waardoor het huisvuil op straat blijft staan. Dan is het voor iedereen duidelijk waarom er een extra vuilniswagen ingehuurd moet worden.”

PvdA stuurde dinsdagochtend aanvullende vragen in. Zo wil de coalitiepartner duidelijkheid over welke functies en werkzaamheden worden beëindigd en welke niet. Fractievoorzitter Dave van Ooijen: „Er wordt nu vrij makkelijk in kosten geschrapt en dat lijkt heel daadkrachtig, maar misschien blijken het over twee maanden wel verkeerde besluiten. Daarnaast verschuilt het college zich door te zeggen dat iedereen verantwoordelijk is. Maar dan is eigenlijk niemand verantwoordelijk.” Hij hint daarbij richting de gemeentesecretaris, burgemeester Toon Mans en wethouder Klijnstra. „Zij horen met hun portefeuilles inzicht te hebben in de budgetten en de overschrijdingen. Het is belangrijk wie wat heeft gedaan in welke fase van het proces. Zodat we dit voor de toekomst kunnen voorkomen.”

Oppositiepartij GroenLinks drong eerder al aan op een vertrek van wethouder financiën Klijnstra. Zo zwaar zetten CKenG en PvdA nog niet in, maar de partijen slijpen wel alvast de messen. Beems: „We zijn nog steeds bezig de situatie helder te krijgen. Waar zitten de problemen nu precies, wat is er voor stront aan de knikker? Op deze manier komen we niet aan oplossingen toe.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.