Basisschool wil vwo’ers

Harry de Jong
Schagen

Meer vwo’ers op de opleiding voor basisschooldocent (pabo) en uiteindelijk voor de klas. Dat is de inzet van de samenwerking tussen onderwijsstichtingen Surplus, Flore en Zaan Primair met hogeschool Inholland.

Vwo’ers wordt een driejarige pabo-opleiding aangeboden met extra stage-uren én de garantie op een baan. De versnelde vwo-route wordt aangeboden op de Inholland-vestigingen Alkmaar, Haarlem, Rotterdam en Dordrecht.

De meeste studenten op pabo’s hebben momenteel een havo-achtergrond of zijn doorgestroomd vanuit het middelbaar beroepsonderwijs. ,,We willen op de scholen meer instroom van hoger opgeleiden. Mensen die ook wat abstracter denken’’, vertelt Ap Strampel van de bestuursstichting Surplus. Deze heeft zo’n 25 openbare basisscholen onder haar hoede in de Kop van Noord-Holland. Flore bestuurt interconfessionele scholen in Noord-Kennemerland en Zaan Primair is gericht op het speciaal onderwijs in de Zaan.

Belangstellenden moeten aan de gewone toelatingseisen voor de pabo-opleiding op Inholland voldoen. Studenten lopen vanaf het begin twee dagen per week stage. Van hen wordt verwacht dat ze zich direct opstellen als beginnende leerkracht in de praktijk van een schoolteam. ,,Ze moeten zoveel mogelijk uren maken in een echte onderwijssituatie’’, aldus Strampel. Wat de theoretische kant van de opleiding betreft wordt veel zelfstudie verwacht.

De vwo-route is een experiment. Zodra zich minimaal zeven studenten hebben aangemeld, kan de opleiding met baangarantie starten.

Op 8 juni wordt een voorlichtingsavond gehouden. Aanmelden kan via www.inholland.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.