Actie voor cultuur: 'Wat verdwijnt komt niet meer terug'

hoorn

Een grote groep mensen uit alle geledingen van het culturele leven in Hoorn en omstreken verzamelde zich vanmiddag op de Roode Steen. Om nu eens zichtbaar te maken wat straks het effect is van de drastische bezuinigingen op kunst en cultuur.

Het leverde een dramatisch beeld op. Wat eerst een groep van zo'n tweehonderd gezellig keuvelende cultuurdragers was, dunde langzaam uit tot een kleine groep, die er over vijf jaar mogelijk nog is. Een indicatie, aldus een van de organisatoren van de bijeenkomst, Wouter Hakhoff. ,,Maar het kon nog wel eens voorzichtig ingeschat zijn.''

Hakhoff wees erop dat kunst en cultuur niet alleen maar van belang zijn voor hen die ervan genieten; ook de economische en educatieve rol ervan raken door rijks- en gemeentebezuinigingen aangetast.

De muziekschool, schouwburg Het Park, De Blauwe Schuit, theatergezelschappen, koren, het Milieu Educatief Centrum en Kijkboerderij, musea, ze waren er allemaal op de Roode Steen. Zelfs de gemeentelijke adviescommissie beeldende kunst was aanwezig.

Kunstcentrum de Boterhal staat het water al tot de lippen. ,,Wij worden vijf keer gepakt: Door het Rijk, de provincie, de gemeente, de btw-verhoging en de sponsors die wegblijven'', zegt Egbert Ottens van het bestuur. ,,Als het niet meer gaat, dan trekken we de stekker eruit. En wat verdwijnt komt niet meer terug.''

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen