Andijkse Jolien verzint winnend sprookje

Eftelingelfje Aloë reikt in Sprookjeswonderland de oorkonde en een boekje uit aan prijswinnares Jolien Harders uit Andijk.© Foto Theo Groot

Carla Visser
Enkhuizen

Het lieflijke groene Elfje Aloë was even overgevlogen vanuit de Droomvlucht in de Efteling naar Sprookjeswonderland. Ze kwam met een bijzondere boodschap naar Enkhuizen.

Het lieflijke groene Elfje Aloë was even overgevlogen vanuit de Droomvlucht in de Efteling naar Sprookjeswonderland. Ze kwam met een bijzondere boodschap naar Enkhuizen.

Haar blijde bericht was dat Jolien Harders uit Andijk in de prijzen is gevallen bij de Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen. De Efteling schreef die in januari van dit jaar uit ter gelegenheid van haar 65-jarig jubileum. Jolien schreef één van de 14 winnende sprookjes. Dit is een hele prestatie, want maar liefst 2800 mensen, jong en oud, uit Nederland en Vlaanderen namen de uitdaging aan om een hedendaags sprookje van 1001 woorden te schrijven. De 14 winnende sprookjes dienen als inspiratie voor het tweede deel van de Sprookjessprokkelaar, dat geschreven gaat worden door Paul van Loon en Prinses Laurentien van Oranje.

De vakjury bestond uit schrijfster Simone van der Vlugt, TV presentator Jochem van Gelder, liedjesschrijver Jan Rot, actrice Plien van Bennekom en uit Vlaanderen schrijver Marc de Bel en presentatrice Ihsane Chioua Lekhli.

De juryleden ontdekten in alle inzendingen universele thema’s als armoede, eenzaamheid, verbinding, natuur en ‘je bent wie je bent’.

Jolien wordt een beetje verlegen van alle aandacht, maar is blij verrast: „Ik dacht dat Elfje Aloë voor mijn dochters Maja (3 jaar) en Thalia ( 5 jaar) kwam, maar het gaat om mij. Ik schrijf wel vaker, maar ik twijfelde of ik een verhaal zou insturen.”

,,Zelf doe ik dat niet snel, maar ik werd geïnspireerd door het thema om een nieuw sprookje te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst. Samen met mijn man Jim ben ik gaan brainstormen en zijn we op dit idee gekomen over een nieuw soort heks: de Hacks die in computers woont.”

„De Efteling wil sprookjes tot leven laten komen en het verhaal van Jolien over de Vuurmuur is helemaal van deze tijd”, zegt Karin Koppelmans van De Efteling. Zij overhandigt Jolien een mooi boeket. Daarnaast ontvangt ze het eerste deel van De Sprookjessprokkelaar. In het nieuwe boek krijgt Jolien naamsvermelding en ze is gast bij de boekpresentatie, eind mei 2018.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen