Op excursie door je eigen woongebied

harenkarspel

Wat de meeste indruk maakte? ,,Ik denk de Omringdijk.'' Aldus kunstschilder Bernard Pijper, die samen met zo'n zestig andere nieuwe inwoners zaterdag een busexcursie door Harenkarspel maakte. Als gast van de gemeente.

De nieuwkomerstocht is een begrip dat burgemeester Enno Brommet mee bracht vanuit zijn vorige standplaats Egmond. En is sinds 2005 een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Een gebaar dat bijzonder wordt gewaardeerd, dat bleek ook deze keer weer. Als reisleiders fungeerden de drie wethouders en na afloop was er informatie met wat lekkers in het gemeentehuis.

Bijna twee uur duurt de tocht. Van Valkkoog naar Waarland en van Warmenhuizen naar Dirkshorn. Kris kras door de uitgestrekte plattelandsgemeente die Harenkarspel heet. Langs pareltjes als het Dirkshorner meertje, de prachtige kerken, het dierenpark Van Blanckendaell en natuurlijk Slot Nuwendoorn. ,,Worden hier nou echt drugs gedeald,'' vraagt een van de toeristen-op-eigen-bodem verbaasd aan wethouder Rens Cappon. ,,Een spookverhaal,'' antwoordt die beslist. Het CDA kwam met dat relaas, maar gemeente en politie konden niets constateren.

Om te knuffelen vindt de groep met name de kleine kernen. Pijper, die op camping De Luwe Stek een chalet met atelier heeft; ,,Valkkoog en Eenigenburg zijn prachtig. Met geweldige kerkjes.'' Jimmy en Petra van der Geld komen, net als Pijper, uit Alkmaar en kozen voor Waarland. Ze gaven elkaar op 5 augustus het jawoord in hetzelfde raadhuis waar nu de excursie start en eindigt. ,,We zijn verhuisd voor de rust,'' zegt Jimmy. Allebei hebben ze het meest genoten van de panorama's over het open polderlandschap. ,,Die weidsheid, al die ruimte, dat is het voor ons helemaal.''

Als om twaalf uur de passagiers uitstappen staat een jong stel wat verdwaasd aan de ingang. Ze hadden de tijd verkeerd onthouden. ,,Geef niks,'' zegt wethouder Rob Treur, ,,Volgend jaar gaan we weer.'' Maar ze zijn nog mooi op tijd voor de kennismakingsbijeenkomst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.