'Gedeeltelijk doof na inzetten kunstheup'

Redacteur Zaanstreek
Zaandam

Ze is vrijwel doof aan het rechteroor en hoort daarin een constante hoge pieptoon. Caroline Nyiro uit Zaandam wijt het aan een te hoge concentratie kobalt in haar bloed, die veroorzaakt zou zijn door de kunstheup die ze vijf jaar geleden kreeg in het Zaans Medisch Centrum. Het ging om een zogeheten metaal-op-metaalheup, waarover wereldwijd grote bezorgdheid heerst.

De 43-jarige Nyiro kreeg in november een vervangende heup in het ZMC. Sindsdien is het kobaltgehalte in haar bloed spectaculair gedaald, maar de doofheid en de pieptoon bleven. Ze heeft Van der Goen Advocaten in de arm genomen voor een schadevergoeding. Dit kantoor heeft namens een flink aantal slachtoffers een claim ingediend bij producenten van de metaal-metaal-opmetaalheupen en bij artsen die ze plaatsten.

Het ZMC controleerde het afgelopen najaar 72 patiënten die tussen 2005 en 2010 een metaal-op-metaalheup ingezet kregen. Ook veel andere ziekenhuizen deden dit. Dit naar aanleiding van de problemen met deze protheses. Caroline Nyiro was één van de twee van de gecontroleerde groep die een nieuwe heup kreeg. ,,Het kobaltgehalte in mijn bloed lag op 1800. Dat was veel hoger dan de toegestane waarde van 17. Ik schrok me rot. Het was voor mij een verklaring voor mijn doofheid, die een half jaar na mijn eerste heupoperatie plotseling optrad. Op internet had ik uitgezocht dat één van de gevolgen van te veel kobalt in je lijf zo’n plotselinge doofheid kan zijn. Ik stond erop dat die metaal-op-metaalheup zo snel mogelijk werd verwijderd. Een paar dagen later lag ik al in het ziekenhuis.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.