’Opstand’ in Enkhuizen uitbundig gevierd

Vrijwilligers kruipen in de huid van triomfantelijke winnaars tijdens de Opstand ende Bevrijdingh Enkhuizen© Foto Barend Hoekstra

Ronneke van der Genugten
Enkhuizen

Een klein jubileum. Dat vierde het Comité 21 mei in Enkhuizen zondag onder een zonovergoten wolkendek. Voor de tiende keer op rij werd op 21 mei herdacht dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572 zonder bloedvergieten heeft bevrijd van de Spaanse overheersers. Ruim baan voor de Prins van Oranje!

Aan De Breedstraat 53 wapperen in de voormiddag nog Spaanse vlaggen aan de gevel van het stadhuis. Deze worden rond de klok van vijf uur vervangen door Oranje vlaggen. Een fijne traditie die onderstreept dat op deze heuglijke dag in 1572 de victorie van Nederland begon.

Dwars

Het zit ze nog steeds dwars, de Enkhuizers. In de geschiedenisboeken staat Alkmaar voorop als stad die Nederland bevrijd zou hebben van de Spaanse overheersers. Volgens de legende is die eer echter aan Enkhuizen, en dat moet gevierd worden.

Stadsgidsen van de Verenig Oud Enkhuizen leiden bezoekers van de stad door de roerige periode uit onze Vaderlandse geschiedenis. Historische scènes worden tijdens de herdenking nagespeeld door enthousiaste buurt-, toneel- en muziekverenigingen.

En wat zaten deze vrijwilligers goed in hun rol! Ruim voor aanvang van de feestelijkheden kropen zij al in de huid van triomfantelijke overwinnaars. Zelfs een blauw oog kon de pret niet drukken. ,,Dat hebben die rot Spanjaarden gisteravond nog geflikt. Maar vandaag zijn ze van mij”, grijnst bakkersknecht Tabbe.

Haarspeldje

Een vrouwelijke acteur maakt zich druk over het gebruik van een haarspeldje, dat kennelijk niet past bij de modevoorschriften uit 1572. ,,Mijn haar schiet steeds onder dat kapje vandaan.”, stelt zij bezorgd. Haar angst wordt door een oudere stadsgenoot weggenomen. ,,In de oorlog is al genoeg geschoten”, bromt hij berustend. ,,Maak je niet druk.”

Voor het eerst is het KSM (Koninklijke Stedelijke Muziekkorps) van de partij. Speciaal voor deze gelegenheid werden zes Geuzenliederen ingestudeerd.

Nadat burgemeester Baas een schilderij in ontvangst mocht nemen van kunstenaar Henc Valkema, waaierde het toegestroomde publiek uit om onder leiding van de stadsgidsen tijdens een stadswandeling de bevrijding aan den lijve te ondervinden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen