Ophef over premies overschaduwt formatie

Foto ANP© ANP

Leontien van Engelen

De ophef over de zorgpremies hangt donderdag als een zwarte schaduw over de gesprekken tussen toekomstige bewindslieden en formateur Mark Rutte. Beoogd vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zei na zijn overleg met Rutte zelfs dat de huidige commotie slechts „licht geritsel” is, „vergeleken bij wat er op ons afkomt”.

Asscher, nu nog wethouder in Amsterdam, sprak van een „voorbode van meer onrust” en zei niemand gerust te kunnen stellen over de ingrijpende besluiten die zijn genomen. VVD-onderhandelaar Stef Blok (en beoogd minister van Wonen) stelde na het overleg met Rutte dat hij zich goed kan voorstellen dat mensen onrustig zijn. Over zijn fractie maakte Blok zich geen zorgen, stelde hij.

De VVD houdt donderdagmiddag een fractievergadering, waar Halbe Zijlstra tot fractievoorzitter zal worden benoemd. Maar de zorgen over het instellen van een inkomensafhankelijke zorgpremie komen daar vast ook ter sprake. Bij lokale fracties van de liberalen hebben zich inmiddels al bezorgde leden gemeld en op de website van de partij loopt het storm met negatieve reacties.

PvdA-leider Diederik Samsom, die aan het begin van de dag samen met Blok overlegde met Rutte, zei dat er helderheid moet komen over de plannen met de zorgpremie. Hij denkt dat het met de gevreesde nivellering best mee zal vallen, maar dat mensen die veel verdienen inderdaad iets moeten inleveren.

Informateur Rutte praat verder nog met Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voor de ministerspost Financiën, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) voor de post Defensie, Jet Bussemaker (PvdA) voor Onderwijs, Lilianne Ploumen (PvdA) voor de functie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Sander Dekker (VVD), die op de rol staat als staatssecretaris van Onderwijs. Mogelijk wordt in de avonduren ook nog met beoogd bewindslieden gesproken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.