Enkhuizer pleit voor ’duurzaamheid op je bord’

Enkhuizer pleit voor ’duurzaamheid op je bord’
René van der Pluijm met zijn prijs, geflankeerd door Herma Compaan, Pieter Heijkamp en Klaas Kooiman (r) van de ChristenUnie-SGP.
© Foto CU-SGP
Enkhuizen

Natuurlijk, klimaatafspraken tussen landen en grote bedrijven zijn belangrijk. Maar staan vaak ook ver van ’gewone’ mensen af. De ChristenUnie-SGP in Enkhuizen zocht het daarom dichter bij huis met een prijsvraag over praktische, duurzame ideeën voor alledag. Winnaar werd René van der Pluijm, die pleit voor een duurzamer ’winterdieet’.

De fractie CU-SGP schreef de prijsvraag uit in december. Reageren kon via Facebook, Twitter en e-mail, maar bijvoorbeeld ook bij de kraam van de fractie tijdens de kerstmarkt op 9 december. „We waren benieuwd wat Enkhuizers vinden van fair trade producten of biologisch voedsel en of men ook zelf ideeën heeft over water- en energiebesparing”, vertelt de kersverse fractievoorzitter Pieter Heijkamp. Er kwamen heel wat inzendingen binnen. Variërend van ’stop met vuurwerk en ballonnen oplaten’, ’vaker vegetarisch eten’, ’naar de kringloopwinkel’, ’weer naar de schoenmaker’ of een ’regenton voor in de tuin’ tot ’laat de auto wat vaker staan’. Alle ideeën werden beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit Marieke Schooneman van Het Coffy-Huys en Amber Boeynaems van natuurvoedingswinkel Spruit. ,,Twee inzendingen hebben zij er uitgelicht en daar gaan we mee aan de slag’’, aldus Heijkamp.

Koker

De winnende initiatieven kwamen uit de koker van René van der Pluijm, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Enkhuizen. ,,Ik zag ergens de oproep en een paar ideeën had ik natuurlijk wel’’, lacht hij. En die legt hij graag op het bordje van anderen. Letterlijk en figuurlijk in dit geval.

Want waarom eten mensen in de winter eigenlijk tomaten uit Spanje, boontjes uit Senegal en druiven uit Chili? Staan ze er wel bij stil hoeveel brandstof dit kost, welke bestrijdingsmiddelen er in die landen gebruikt mogen worden en hoe vers groente of fruit nog zijn na een lange reis?

,,Ga gewoon eens experimenteren met groente en fruit van het seizoen en uit de eigen regio en onderwijs kinderen daar ook in. Bij mij thuis doen wij dit al heel lang en dat werkt heel erg goed’’, stelt Van der Pluijm. Deze gedachte is ook helemaal in lijn met De Nieuwe Nederlandse Keuken, een initiatief van meesterkok Albert Kooy. Hij gebruikt uitsluitend seizoens- en streekproducten van de koude grond, uit het water en de lucht. Hoe beter de producten in het seizoen passen, des te beter zijn de kwaliteit, keuze en prijs ervan.

Daarnaast pleit Van der Pluijm voor ’vergroening in plaats van verstening’ in tuinen. ,,Dat is me echt een doorn in het oog. Mensen ervaren groen als lastig, vinden stenen veel praktischer. Maar we moeten toch op een of andere manier ons water opvangen. Bij de aanleg van de nieuwbouwwijk Kadijken in Enkhuizen werd daarvoor bij de vuurtoren een vijver gegraven. Dat is toch eigenlijk van de zotte? Probeer mensen te stimuleren om die verstening zelf te compenseren. Desnoods met een kleine financiële bijdrage, net zoals bij zonnepanelen.’’

Beloond

Van der Pluijm werd door CU-SGP beloond met het NS-Dienstblaadje, een recycleproduct van het duurzame projectbureau VerdraaidGoed en gemaakt van gebruikte NS-informatieborden. Daarnaast is CU-SGP met milieu educatief centrum De Witte Schuur in gesprek om zijn inzendingen te verwerken in onderwijsprojecten voor scholen.

Voor alle duurzame inzendingen zie: www.enkhuizen.christenunie-sgp.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen