Wandelroute Noordwijk: Duin, bos en bollen (14 of 8,5 km)

Bloeiende tulpen bij het Westeinde. Foto HMC/Sjaak Smakman

Ron Amesz

Langs de Duinweg is een kweker bezig om de tulpen machinaal te koppen. De exemplaren die de machine overslaat, worden een prooi voor de toeristen die hun auto in de berm hebben neergezet en met een voorzichtige blik op de kweker een bosje bloemen bij elkaar plukken. De kweker verblikt of verbloost niet en triomfantelijk met hun bosje zwaaiend, lopen twee meisjes terug naar de auto.

Bloeiende bollenvelden. Naast het verwachte lekkere weer zijn die een extra reden om maar meteen dit weekeinde al die wandeling door Noordwijk en Noordwijkerhout te gaan maken. Want wie nog bloeiende velden wil zien, moet niet al te lang meer wachten. Omdat we de winter dit jaar hebben overgeslagen, zijn de bollenvelden erg vroeg in bloei gekomen. Zo vroeg zelfs dat het bloemencorso het voor een deel zonder de traditionele hyacinten met hun sprekende kleuren en doordringende geuren moet stellen. Die zijn dan in de Bollenstreek al uitgebloeid. Alleen dankzij een teler in Julianadorp die pas laat kon planten, hoeven de corsowagens niet helemáál met tulpen te worden versierd.

Tulpen

In de Bollenstreek zijn het inmiddels al vooral de tulpen die de velden kleur geven. Op zich niets mis mee, want tulpen zijn in nog veel meer kleuren beschikbaar dan de hyacinten. En met een zonnetje erop zijn de kleuren extra sprekend.

Al voor het begin van de tocht zie je bloeiende velden, want startpunt hotel-restaurant De Witte Raaf is niet te benaderen zonder er langs te rijden. En ook snel na het begin van de wandeling zijn ze weer van een afstandje te zien bij de doorkijkjes op het duinpad dat het eerste deel van de route vormt. Ook zonder die doorkijkjes zou het pad overigens al de moeite waard zijn. De Noordwijkse duinen beginnen óók in bloei te komen en dat betekent dat vele tinten groen het in het net voorbije jaargetijde kale duinlandschap beginnen op te fleuren.

Wie geen zin heeft om de volle vijftien kilometer te lopen, kan na de duinen gelijk doorsteken naar landgoed Leeuwenhorst. Dat is verleidelijk, want op het punt waar je kunt afsnijden voert de volledige route door de woonwijk Boerenburg. Maar wie dat voor lief neemt, wordt daar wel voor beloond. De Voorstraat is namelijk een van de mooiste straten van Noordwijk met een groot aantal oude geveltjes, de Jeroenskerk en het Lindenplein met de dorpspomp. Ook het ommetje langs het landgoed Offem is aardig, al blijft het jammer dat je er omheen moet lopen en dat het landgoed zelf niet toegankelijk is.

Daarna voert de tocht dwars door de bollenvelden bij Bronsgeest. Al vele jaren woedt er een gevecht over het al dan niet bebouwen van dit stuk grond en het is nog altijd niet echt beslecht. Voorlopig komt er een beetje.

Leeuwenhorst

Via een alleraardigst wandelpad gaat het richting het landgoed Leeuwenhorst. Het is een van weinige stukjes bos in de streek, maar het is dan ook wel een mooi stukje bos. Ooit stond er een klooster, eind negentiende eeuw werd er een landgoed gebouwd. Nu staat alleen het koetshuis er nog omdat de Duitsers het landhuis sloopte in de oorlog om er een tankval te maken. Die doet nu dienst al vogelrustplaats en er is zelfs een heuse uitkijkpost. De oorlog is ook zichtbaar via de twee bunkers die je onderweg tegenkomt.

De echte bollenvelden komen pas op het eind in zicht, bij de laatste kilometers langs het Westeinde en de Schulpweg. Hier kun je nog eventjes mooie plaatjes schieten van bloeiende velden - en dat gebeurt dan ook overal op deze zonnige middag.

Wie geen kans ziet om het komende weekeinde of een weekje later deze route te volgen, niet getreurd. Ook ná de bloeitijd van de bollenvelden is de route de moeite meer dan waard. De kleuren van de bollenvelden maken immers straks plaats voor het overvloedige groen van de landgoederen waaraan de route mede zijn naam dankt.

En bovendien kan die tocht dan een einde maken aan dat hardnekkige misverstand waar mijn vader zich als bollenkweker vaak zo aan ergerde. 'Jullie hebben toch ook maar een makkelijk leven', kreeg hij regelmatig te horen. ,Je stopt gewoon bollen in de grond en gaat dan gewoon rustig zitten wachten tot ze gegroeid zijn en je ze voor goed geld weer kunt verkopen'.

Loop deze route ook eens als de rooitijd - vooral tussen juni en augustus - is aangebroken en zie dan hoe er van 's morgens vroeg tot vaak 's avonds laat keihard wordt gewerkt om die bollen weer uit de grond te krijgen, schoon te maken en vervolgens klaar te maken voor de verkoop. Een verkoop die al jaren lang overigens in veel gevallen maar zo weinig oplevert dat veel kwekers heel veel moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Maar dat is weer een heel ander verhaal.

SJAAK SMAKMAN

Lengte: 14 of 8,5 kilometer.Start: Hotel-restaurant De Witte Raaf, Duinweg 117, 2204 AT Noordwijk.Parkeren: Bij het hotel of tweehonderd meter verderop op een parkeerterreintje aan de Randweg.Horeca: De Witte Raaf en het naastgelegen café-restaurant De Duinrand.Beschrijving: Een gedetailleerde routebeschrijving van ’Wandelen langs buitenplaatsen en bollenvelden’ met tal van wetenswaardigheden en een overzichtelijk kaartje is te downloaden en te printen bij www.zuidhollandslandschap.nl. Onder het kopje ’lekker de natuur in...’ is de routebeschrijving eenvoudig te vinden.

Download de route Noordwijk hier

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.