Adele staat boven alles en iedereen

Medewerker Internet

Met een simpel ’hallo’ joeg Adele de hele muziekwereld een maand geleden grote schrik aan. In een reclamefilmpje van dertig seconden tijdens het Britse ’X-factor’ kondigde de 27-jarige zangeres haar nieuwe wereldhit en een nieuw album aan.

De Youtube-clip van ’Hello’ is inmiddels al meer dan 400 miljoen keer bekeken. En haar album '25’, dat vrijdag 20 november uitkomt, zal de rest van het jaar bovenaan de hitlijsten van meest verkochte cd’s blijven staan. Balen voor Marco Borsato, die al eerder had aangekondigd op dezelfde dag zijn plaat ’Evenwicht’ te presenteren. Er is niets aan te doen. Koningin Adele is terug en heerst over iedereen domineert de hitlijsten.

SkyfallBijna vijf jaar liet ze amper iets van zich horen. Er was alleen het liedje ’Skyfall’ voor de gelijknamige James Bond-film van 2013. Daarmee won ze wel meteen een Golden Globe en een Oscar voor het beste filmlied. Maar in het hele circus dat bij zo’n hit hoort, had Adele geen zin: ze zong ’Skyfall’ slechts twee keer voor publiek.

Tot deze week dan. Maandagavond stond ze voor zesduizend gelukkigen in de Radio City Music Hall in New York en zong al haar hits: loepzuiver en gevoelig, zoals van haar wordt verwacht. Met een prachtige hommage aan Parijs, persoonlijke ontboezemingen en Britse humor tussen de liedjes door. Recensenten komen superlatieven tekort om het optreden, dat op 14 december bij NBC wordt uitgezonden, te beschrijven.

Succes als dat van Adele roept natuurlijk ook jaloezie op. Voor het album ’25’ zocht Adele de samenwerking met haar idolen, onder anderen Blur-zanger Damon Albarn en Phil Collins. Maar de samen geschreven liedjes die ze samen schreven, haalden uiteindelijk het album niet. Voor Albarn reden om Adele in de pers onzeker te noemen en haar muziek als middelmatig te omschrijven. Collins omschreef de Britse als een glibberig visje.

Het schaadt Adele niet. Zelf zegt ze dat hun liedjes te saai waren en ze nooit in de valkuil had moeten trappen om haar idolen te ontmoeten. ’All I ask’, een samenwerking met Bruno Mars, kwam wel op ’25’. ,,Die jongen is cool as fuck’’, aldus Adele maandag.

GezinAdele nam de afgelopen jaren, heel ongebruikelijk voor een celebrity, uitgebreid de tijd om een gezin te stichten. Met echtgenoot Simon Konecki en zoontje Angelo (2) leefde ze een paar jaar onder de radar. Al eerder liet de zangeres blijken geen zin te hebben om mee te draaien in het moordende schema dat andere popsterren aanhouden. Voor Adele geen wereldtournees, rode lopers of zomerfestivals en zelfs tegen een optreden op de bruiloft van prins William en Kate zei ze nee.

Ze heeft het niet nodig.

Billboard magazine riep deze week Adeles album ’21’ uit tot beste album ooit. En de uitgebrachte nummers ’Hello’ en ’When we were young’ zijn nog geen maand oud, maar nu al evergreens. Ogenschijnlijk zonder er veel moeite voor te doen, is Adele succesvoller dan alle anderen bij elkaar. Jong of oud, er is bijna niemand die haar liedjes niet mooi vindt. En eigenlijk is dat heel verfrissend. Adele heeft geen perfect lichaam, kronkelt niet naakt door videoclips, provoceert niet op het podium en date geen Hollywoodacteurs. Een fantastische stem. Mooie liedjes. Het blijkt genoeg.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.