Heemskerk geeft toestemming bomenkap oprijlaan Marquette

Redacteur Kennemerland
heemskerk

De actiegroep Behoud bomen oprijlaan Marquette roept bewoners, instellingen en instanties op om ’zienswijzen’ in te dienen over de beoogde kap van 58 monumentale bomen aan het begin van de oprijlaan. Burgemeester en wethouders willen voor deze kap vergunning verlenen.

De actiegroep, die eerder vierduizend protesthandtekeningen verzamelde, is verbijsterd over het besluit van burgemeester en wethouders om mee te werken aan het plan van landgoedbeheerder PWN, de indiener van het kapplan.

In het ontwerp-collegebesluit wordt het woord ’kappen’ zo veel mogelijk vermeden. Het college spreekt liever van het ’herstel’ van de oprijlaan, ofwel het herstel van het cultuurhistorisch erfgoed. De beuken en linden zijn aan het einde van hun Latijn. Er komen jonge koningslinden voor terug.

Dat proces van kappen en nieuw planten heeft PWN verderop in de oprijlaan al twee keer toepast, in twee etappes (eind jaren 80 en in 2001). Het derde en laatste deel van de oude dubbele bomenrij is nu aan de beurt. Op termijn (dertig jaar) heeft Marquette dan weer een mooie en strakke laan, zo is de gedachte.

CDA en GroenLinks zijn onaangenaam verrast over het besluit. Deze (coalitie-)partijen hebben raadsvragen gesteld.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.