Oude Amerikaanse pan als nieuw in Nederland

Leontien van Engelen

Goedkope antikleefpannen zijn net zo duur als dure. Binnen de kortste keren is de anti-aanbak vloerbedekking in de pan versleten of verdampt en moet men een nieuwe kopen. Maar ook niet alle duurdere blijven lang intact, ik weet van prijzige pannen waar de antikleeflaag het ook binnen een jaar opgaf. En stom ook, sommige fabrikanten zeggen dat hun bodem van zo een hard materiaal is dat je er met een schroevendraaier in kan roeren.

Maar ik heb een pan uit Denemarken, merk Scanpan, die al jaren niet aanbakt. Een ruime pan is het., voor grote vissen. Antikleefpannen zijn bijna nergens in het bijzonder geschikt voor, ze doen je pannenkoeken eerder kwaad dan goed. Maar voor vis zijn ze ideaal. Nog een goeie voor vis? De antikleefkoekenpan van Silit, uit Zwitserland. Er is verschil tussen de Scanpan en de antiklever van Silit. De Scanpan is bekleed met ouderwets materiaal. Zestig jaar geleden kwamen de eerste commerciële producten op de markt met een plastic laagje erop. Het plastic, poly-tetra-fluor-etheen, had antikleefeigenschappen. Het werd op enorme schaal toegepast op pannen. In de Verenigde Staten weten veel burgers niet eens dat er pannen zijn zonder zo*n laagje. In Nederland zijn we opgegroeid met Tefalpannen, bekleed met hetzelfde plastic.

Er zijn bezwaren. De productie van het plastic dat ook wel Teflon wordt genoemd, een merknaam van Dupont, vervuilt de wereld en het materiaal kan niet tegen grote hitte. Voorbij de 260 graden wordt het zacht en bij nog meer hitte verdampt het. Het gaat dan als een zogenoemd broeikasgas de atmosfeer in.

Er zijn inmiddels andere materialen bedacht die schoner geproduceerd kunnen worden en beter tegen hoge temperaturen kunnen. Keramische papjes van kiezelzand. Geen zorgen, zand zat. De eerste pannen met een nieuwe keramische anti-aanbaklaag waren van BK en Greenpan. Greenpan maakte veel bombarie over de milieuvriendelijkheid van zijn pannen. Maar de eerste Greenpan die ik mocht testen had binnen de kortste keren diepe krassen. Greenpan zegt dat er nu betere zijn. Silit kwam later en in de twee jaar dat buurvrouw -ik leende hem uit voor een duurtest in een huishouden van Jan Steen- de pan op zijn huid zit gaf hij geen krimp. Nog zo gaaf als nieuw.

Te verwonderlijker is het dat nieuw op de Nederlandse markt een pan wordt aangeboden die al 25 jaar gemaakt wordt en bekleed is met de oude antikleefkoek die niet warmer worden mag dan 250 graden. Circulon heet deze variant van Teflon en volgens de importeur, Wesco International in Rotterdam, is Circulon *het beste product dat Dupont op dit gebied kan leveren*. De pannen zouden in de Verenigde Staten en Engeland al jarenlang tot de best verkochte antiklevers behoren. Maar Europa, het vasteland, wilde er nooit aan. Tefal heeft hier lang de dienst uitgemaakt, maar nu zijn er kookwinkeliers die pannen met Circulon in de etalage zetten.

Ik doe met nieuwe antiaanbakpannen graag de pesttest ofwel de klierkeuring. Zo uit de doos de pan op het gas en een eitje er in. Dat bakt aan. Ik mocht het in een televisieprogramma vertonen, vorig jaar. Een antiaanbakpan met een gebakken ei erin op zijn kop gehouden. Het ei bleef aan de pan vastzitten zoals een vlieg aan het plafond. Maar niet in de 25 jaar oude nieuwe Amerikaan. Hij liet het eitje meteen los. Nu kijken hoe lang hij het volhoudt.

Vijf jaar garantie.

Wouter Klootwijk

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.