Fabelachtige ontsnapping van FC Marlène


Meevoetballende keeper Tom Hofkamp (rechts) en Anouar Boukhari vieren met Sander de Zwart zijn gelijkmaker in de verlenging.

Meevoetballende keeper Tom Hofkamp (rechts) en Anouar Boukhari vieren met Sander de Zwart zijn gelijkmaker in de verlenging. © Foto Sander Kaaij

Judit de Redelijkheid j.de.redelijkheid@hollandmediacombinatie.nl
Amsterdam

Op een knotsgekke zaalvoetbalavond, die een vervelend einde kreeg, heeft FC Marlène een derde en beslissende wedstrijd uit het vuur gesleept in de halve finale van de play-offs. Na verlenging werd ’t Knooppunt in Amsterdam met 7-10 verslagen.

Het feestje na afloop werd al snel verstoord door Amsterdamse supporters die de vloer op kwamen en een opstoot veroorzaakten. De onruststokers kwamen verhaal halen bij Zakaria Amrani, die hen in hun ogen geprovoceerd had na de tiende treffer van FC Marlène.

De doelpuntenmaker juichte richting de tribune waar vandaan lange tijd vijandige spreekkoren geklonken hadden. Die waren gericht aan de Rotterdammers in Heerhugowaardse dienst, waaronder Amrani. Zijn begrijpelijke tegenreactie na de 7-10 viel dus in verkeerde aarde.

Het zorgde voor een vervelend einde van een prachtige zaalvoetbalavond. Want sportief gezien was de tweede ontmoeting tussen FC Marlène en ’t Knooppunt - dat vorige week in Heerhugowaard met 2-3 aan het langste eind had getrokken - er één geweest om de vingers bij af te likken.

Achterstand

Veel fans van FC Marlène zullen met nog veertien minuten op de klok hoogstwaarschijnlijk andere plannen zijn gaan maken voor komende dinsdagavond. Want de kans dat hun favoriete ploeg een derde wedstrijd af zou dwingen, leek toen definitief verkeken. De bezoekers hadden weliswaar in de eerste helft knap de rug gerecht bij een 4-1 achterstand, maar het zou toch geen tweede keer lukken om het bij een verschil van drie doelpunten weer spannend te maken. Maar de 7-4 voorsprong van ’t Knooppunt bleek opnieuw geen reden voor FC Marlène om de handdoek in de ring te gooien.

Op indrukwekkende wijze trok de formatie van trainer Kenneth Goudmijn de stand gelijk. Het besluit om Tom Hofkamp als meevoetballende keeper het veld in te sturen pakte perfect uit. Cruciaal was een situatie waarbij Hofkamp bij 7-7 een per ongeluk richting zijn eigen doel geschoten bal van De Zwart wegwerkte. Was het een onreglementaire actie of toch niet? Daar ontstond een minutenlange discussie over. ’t Knooppunt beriep zich op de regel dat er niet - zonder tussenkomst van de tegenstander - twee keer mag worden teruggespeeld op de keeper.

FC Marlène bracht daar tegenin dat de bal onderweg door een Amsterdammer was aangeraakt. De scheidsrechters werden het er niet over eens. De derde man hakte de knoop door. Het balbezit bleef bij FC Marlène, dat acht seconden voor tijd nog een schot op de paal ’overleefde’ en vervolgens in de tweede helft van de verlenging genadeloos toesloeg. ,,Het was een gok om met meevoetballende keeper te gaan spelen”, zei Hofkamp. ,,Het is ook wel eens verkeerd uitgepakt. Maar de afspraken werden nu veel beter nagekomen. Op een gegeven moment kregen we het gevoel dat ze te pakken waren.”

Of het tumult na afloop nog een staartje krijgt kon Goudmijn niet zeggen. ,,Maar de KNVB moet dinsdag wel onze veiligheid kunnen garanderen. Anders spelen we niet.”

’t Knooppunt-FC Marlène 7-10 (5-4). Anouar Boukhari 0-1, Sofian El Adel 1-1, Tevfik Ceyar 2-1 en 3-1, Mo Darri 4-1, Anouar Boukhari 4-2, Zakaria Amrani 4-3, Tevfik Ceyar 5-3, Tom Hofkamp 5-4, Mo Darri 6-4, Martin van Eeuwijk 7-4, Anouar Boukhari 7-5, Sander de Zwart 7-6, Sander de Zwart 7-7, Anouar Boukhari 7-8, Jeroen Kossen 7-9, Zakaria Amrani 7-10.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen