Schoolzwemmen keert terug in Purmerend

© ANP

Kevin de Vries k.de.vries@hollandmediacombinatie.nl
Purmerend

Het initiatief van basisschool ’t Carrousel in Purmerend om in augustus weer te starten met schoolzwemmen wordt financieel ondersteund door de gemeente.

Door bezuinigingen wordt er al jaren geen zwemles meer aangeboden door de Purmerendse basisscholen, maar nu brengt ’t Carrousel daar dus verandering in. De basisschool wordt geholpen door Spurd, de gemeente en sponsors.

,,Iedereen moet leren zwemmen op school. Ook als er onvoldoende geld is bij de ouders’’, liet schooldirecteur Jos Scholte van ’t Carrousel al eerder weten in deze krant. En juist voor die groep die de zwemlessen niet kan betalen, springt de gemeente in de bres.

Voor het volgen van zwemles in het Leeghwaterbad moeten de ouders van de leerlingen van ’t Carrousel een eigen bijdrage leveren. Maar ouders die die bijdrage niet kunnen betalen, kunnen terugvallen op de ’MeerDoen-regeling’ van de gemeente.

Gegarandeerd

Deze regel zorgt ervoor dat ouders met een laag inkomen toch met hun kinderen kunnen deelnemen aan speciale activiteiten. En het volgen van zwemles hoort daar ook bij. De pilot van basisschool ’t Carrousel houdt in dat de kinderen van groep twee tot en met acht, die nog geen zwemdiploma hebben, in ieder geval zwemles krijgen totdat ze het A-diploma hebben behaald.

Ook wil de school de kinderen de gelegenheid bieden om naast zwemdiploma A, ook het B- en C-diploma te behalen. Kinderen die niet gaan zwemmen, krijgen tijdens de zwemles een andere activiteit aangeboden.

De gemeente is blij met het initiatief van de basisschool, net als het Leeghwaterbad. ,,Kinderen zijn meer gemotiveerd om in dit verband aan zwemlessen deel te nemen, dan als dit buiten de school om gaat”, aldus wethouder Roald Helm. Voor het Leeghwaterbad is het aantrekkelijk omdat er binnen de schooltijden weinig gebruik wordt gemaakt van het zwembad.

Voorbeeld

Voorlopig is ’t Carrousel nog wel de enige basisschool in Purmerend die het schoolzwemmen weer terugbrengt in het basisonderwijs. Directeur Jos Scholte hoopt dat zijn school een voorbeeld wordt voor andere scholen. ,,Iedereen moet gewoon een zwemdiploma halen.’’

Met steun van de gemeente kan het zwemmen gefinancierd worden, maar de scholen moeten wel zelf voor vervoer zorgen naar het zwembad. De school van Scholte financiert dit met behulp van sponsoring.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.