Helderse boevenvanger Tromp wordt niet vervolgd

Bo- Anne van Egmond
Den Helder

De Helderse dakdekker Raymond Tromp wordt niet vervolgd voor poging tot doodslag.

De zaak wordt geseponeerd. De officier van justitie heeft dat besluit genomen, omdat het volgens het Openbaar Ministerie (OM) aannemelijk is dat er sprake was van een noodweer- danwel noodweerexcessituatie. ,,Met andere woorden: de heer Tromp wordt niet vervolgd voor het steekincident omdat hij in de ogen van het OM een goede reden, de rechtvaardiging, had om te doen wat hij heeft gedaan’’, aldus woordvoerster Marleen van Fessem.

Op Oudejaarsavond vierden Raymond en Simone Tromp oud en nieuw bij hun buren. Raymond kwam onverwacht thuis, om rosébier voor zijn vrouw Simone te halen. Hij trof een man in zijn woning aan de Ruyghweg. Later bleek dit de vuurwapengevaarlijke voortvluchtige verdachte van een woningoverval Geoffrey D. te zijn.

De inbreker had zich via de achterdeur toegang verschaft tot Tromps woning. D. werd op heterdaad betrapt en er ontstond een worsteling. Tromp werd meerdere malen in zijn ogen gespoten met pepperspray door de inbreker.

De voortvluchtige werd vervolgens in zijn been gestoken. Nadat de man in zijn been was geraakt, is Tromp aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Hij bracht de jaarwisseling door in een politiecel.

Tromp reageert blij verrast op het seponeren van zijn zaak,,Heel fijn om te horen. Ik wist het nog niet. Maar eerlijk gezegd houd ik me er niet meer echt mee bezig, heb het druk genoeg met mijn bedrijf. We proberen verder te gaan.’’ Het echtpaar wil dan ook dat er verder niet al te veel ruchtbaarheid aan de zaak wordt gegeven.

Ook advocaat Jan Jorna is blij met de uitslag, maar houdt nog een slag om de arm: ,,De tegenpartij zou nog een zogeheten artikel 12-procedure in kunnen zetten. Dat betekent dat ze bij het hof in beroep kunnen gaan tegen deze beslissing en dat het hof dan opdracht kan geven aan het openbaar ministerie om alsnog over te gaan tot vervolging. Ondanks dit sepot is het dus nog even afwachten. We hebben de eerste slag binnen, maar de oorlog nog niet gewonnen.’’

De inbraakzaak wordt overigens door het OM in Limburg behandeld. In die provincie pleegde D. een gewelddadige woningoverval.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.