Waarom moest Freddy dood?

1/2
Hippolytushoef

De aftandse stacaravan op camping Het Wad in Breezanddijk is nog steeds verboden terrein. De politie heeft de deuren en ramen afgeplakt met tape. De luifel van het bouwvallige ’bijschuurtje’ is half naar beneden gekomen. Hier is op 26 augustus 2015 een gewelddadig einde gekomen aan het leven van Freddy Sloterwijk uit Hippolytushoef.

Het levenloze lichaam van Sloterwijk, 48 jaar oud, wordt op 30 augustus 2015 gevonden in het Wieringerrandkanaal bij Hippolytushoef.

Plastic zakken

Het stoffelijk overschot is gewikkeld in plastic zakken. Sloterwijk is 27 augustus door zijn vrouw als vermist opgegeven, hij is een dag eerder voor het laatst levend gezien. Waarschijnlijk is hij die dag om het leven gebracht. Sloterwijk is flink toegetakeld. De patholoog-anatoom spreekt van ’letsel in het aangezicht’.

,,In die caravan is het gebeurd’’, zegt een oudere bewoonster van de camping, terwijl ze wijst naar de verouderde stacaravan. ,,Hij is niet van Freddy, maar van zijn vrouw. Nou ja: toen ze trouwden is hij natuurlijk automatisch mede-eigenaar geworden. Kijk, die caravan even verderop is van Jaap.’’

Ze heeft het over Jaap K., een van de drie verdachten van de moord/doodslag op Sloterwijk. Naast de 74-jarige K. zijn ook Mario de K. (56) uit Houten en Agnes de V. (52) uit Hippolytushoef aangehouden, de echtgenote van het slachtoffer.

Relatie

Jaap K. is een vriend van Sloterwijk en zijn vrouw. Hij bivakkeert vaak in zijn camper bij de woning van het stel aan de Klieftstraat in Hippolytushoef en mag dan hun toilet en douche gebruiken.

Volgens de bewoners van camping Het Wad heeft De K. een relatie met Agnes de V., voor zij met Freddy Sloterwijk trouwt en houden de twee contact.

Eind augustus gaat de rechtszaak verder en moeten de drie verdachten tegen elkaar getuigen. Justitie grijpt naar dit middel omdat nog steeds niet helemaal duidelijk is wat de rol is van de verschillende verdachten. Die wijzen vooral naar elkaar. De K. en De V. zeggen maar zijdelings betrokken te zijn. Het is volgens hen Jaap K. die het hele plan verzint en de fatale klappen uitdeelt.

In de val

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie verdachten wel degelijk samen het slachtoffer in de val gelokt. Waarom moet Sloterwijk dood? Is het omdat zijn vrouw Agnes de V. van hem af wil? Dat suggereert in ieder geval de advocaat van Mario de K. Volgens hem is de persoonlijkheid van Sloterwijk door een aantal tia’s (lichte beroertes) flink veranderd.

Hij is agressief en opvliegend geworden, zijn vrouw wil van hem af, zegt de advocaat.

De V. ontkent dit. Maar de zoekgeschiedenis op haar tabletcomputer spreekt niet in haar voordeel. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze op internet zoektermen als ’Is een nekslag dodelijk?’en ’Wanneer treedt de dood in na een nekslag?’ ingetoetst. Ook probeert ze een huurmoordenaar te vinden.

Klein aandeel

Volgens De V. heeft zij maar een klein aandeel in de zaak. Haar advocaat wijst naar K. en zijn dwingende persoonlijkheid. K. heeft volgens hem eerder familieleden bedreigd, zijn vrouw zou zelfs naar een blijf van mijn lijfhuis zijn gevlucht.

K. is door zijn zoon omschreven als een ’dwingende man’ die zijn handen laat wapperen als het niet gaat zoals hij wil. Het is volgens de advocaat van De V. dus logisch dat zij zich bedreigd voelt door K.. En niet durft te weigeren wanneer hij haar opdraagt Sloterwijk als vermist op te geven. En naar Harlingen te rijden om de plastic zakken te kopen waarin later het lijk wordt gewikkeld.

Afgeluisterd

Wat er precies gebeurd is die dag in dat ’bijhokje’ van de stacaravan op camping Het Wad weten alleen de drie verdachten. En ook hier spreken zij elkaar tegen. De V. en De K. zeggen dat K. ineens het hok instormt en Sloterwijk aanvliegt. Maar volgens officier van justitie Erik Visser helpt De K. door Sloterwijk vast te houden. En doet De V. geen enkele poging K. tegen te houden wanneer die haar echtgenoot afranselt. Zelf zegt De V. dat ze het hok heeft verlaten.

Gesprekken die K. in de gevangenis voert zijn afgeluisterd. Daarin geeft hij volgens het Openbaar Ministerie aan dat Sloterwijk ’dood moest’. Om Agnes de V. te beschermen. ’Hij moest dood, anders had hij haar vermoord.’

De bewoonster van Het Wad zucht eens. ,,Jaap zei altijd: ’Niemand komt tussen mij en Agnes’. Daarom moest Freddy volgens mij dood: hij stond in de weg.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons