OM eist 10 jaar cel wegens zeeroof

OM eist 10 jaar cel wegens zeeroof.

Ron Amesz
rotterdam

Negen Somalische verdachten van piraterij en poging tot moord op Nederlandse marinemensen, zouden als straf 10 jaar de gevangenis in moeten. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), dat deze eis maandag bij de rechtbank in Rotterdam uitsprak. Het is de derde grote piraterijzaak in Nederland, met de zwaarste strafeisen tot nu toe.

De mannen, die vorig jaar april zijn opgepakt door het fregat Hr. Ms. Tromp, hebben volgens justitie een Iraans vissersschip met daarop 14 vissers gekaapt en langere tijd gegijzeld. Toen de Tromp deze dhow wilde controleren, schoten de Somaliërs gericht op de militairen, aldus de officier van justitie. Dit gebeurde in de wateren voor de Somalische kust.

Het OM benadrukte dat zeerovers uit Somalië in de loop der tijd steeds professioneler, gewelddadiger en overmoediger zijn geworden. Tegenwoordig kapen ze schepen, veelal de traditionele dhows, om die vervolgens weer voor verdere kapingen te gebruiken. Het doden van gijzelaars behoort inmiddels ook tot de gewoonten van de piraten, vooral als er wordt geprobeerd hen te bevrijden. De aanklager haalde een uitspraak van een piraat (niet een van de negen verdachten) aan die zou hebben gezegd dat „iedereen die probeert gijzelaars uit onze handen te redden, slechts dode lichamen zal verzamelen”.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.