Alkmaarse jaarrekening na 57 correcties eindelijk in orde

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

Eindelijk, bijna vier maanden later dan de bedoeling was, kan Alkmaar de jaarstukken van 2010 – de financiële verantwoording – opsturen naar Binnenlandse Zaken en de provincie. Er moesten door accountantskantoor Ernst & Young maar liefst 57 correcties worden uitgevoerd, met in totaal een omvang van circa 15 miljoen euro.

De afgelopen maanden kwam bij de gemeente Alkmaar tot twee keer toe gerommel met boekingen aan het licht. Eerst bij cultuurproject Yxie, later bij het wegproject De Zeswielen. Accountant Deloitte trok de goedkeurende verklaring voor de jaarstukken 2010 in. De gemeente moest het huiswerk overdoen. ’Bij hoge uitzondering’ waren Binnenlandse Zaken en de provincie bereid Alkmaar uitstel te geven van het inleveren van de jaarstukken.

Wethouder van financiën Peter de Baat (VVD) schakelde accountantskantoor Ernst en Young in om als onafhankelijke partij behulpzaam te zijn bij het doorlichten van de boeken. Van bewuste fouten is geen sprake, zo is nu gebleken, wel heeft de ambtelijke structuur er in Alkmaar toe bij gedragen dat er op afdelingen soms sprake was van ’koninkrijkjesgedrag’. Soms werden er op eigen houtje boekingen gedaan om te voorkomen dat de afdeling meer of juist minder uitgaf dan het budget toestond. De Baat wil meer greep op de financiële organisatie. Goed nieuws kon de wethouder maandagavond bij de presentatie van de jaarstukken echter ook melden: dankzij de 57 correcties heeft Alkmaar een onverwachte meevaller van 2,4 miljoen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.