Herdenking razzia leeft nog altijd in Beverwijk
Knetterende brommers, toeterende auto’s en rennende bus- en treinpassagiers ten spijt: de jaarlijkse herdenking van de razzia van 16 april 1944 bij station Beverwijk leeft nog altijd. Zestig belangstellenden kwamen zaterdag.
Bij de herdenking was nog één man aanwezig die zelf een van de 486 afgevoerde jongemannen was, die op 16 april 1944 uit hun huis werden gesleurd door de Grüne Polizei. Ze werden gegijzeld en per trein afgevoerd naar Kamp Amersfoort, en vandaar naar Zöschen, waar ze in onmenselijke omstandigheden dwangarbeid voor de oorlogsmachine van de nazi’s moesten verrichten. Van de 486 jongemannen die werden opgepakt in Beverwijk en Velsen-Noord vonden 65 de dood.
Arie Kooiman
Voorzitter Cor Bart van de Stichting 16 april 1944 schat dat er van de 486 jongemannen van 72 jaar geleden nog zo’n twintig in leven zijn. Alleen Arie Kooiman, die in Utrecht woont, was er zaterdag bij. De rest van de inmiddels hoogbejaarde overlevenden was te ziek of te gebrekkig om erbij te zijn.
De herdenking vond als vanouds plaats met muziek, een gedicht, een korte toespraak, een minuut stilte voor de slachtoffers en het zingen van het Wilhelmus. Namens het gemeentebestuur was wethouder Cecilia van Weel aanwezig. Er waren ook zes Duitsers bij; leden van de historische vereniging in Zöschen waarmee de Stichting 16 april 1944 al jaren warme contacten heeft. In Beverwijk wordt al jaren zonder problemen samen met de Duitsers herdacht, zij leggen elk jaar een krans in Beverwijk.
Op 19 mei vertrekt een bus uit Beverwijk voor herdenkingen in Zöschen zelf, waar de gruwelijke strafkampen waren. De Stichting 16 april heeft hiervoor een bus gehuurd. Er is nog plek; wie mee wil kan zich melden bij de organisatie, telefoon 0251-243000.
Zaterdagavond vindt nog een herdenking plaats in de dorpskerk aan het Julianaplein in Wijk aan Zee. Deze herdenking vangt aan om 19.30. Het programma is te vinden op www.razziabeverwijk.nl.