Voorleeskampioen Evi Floore wordt de nieuwe Humberto Tan

Dominic Schijven
Wormer

Heel rustig en duidelijk gearticuleerd leest de 12-jarige Evi Floore Wormer voor uit ’Ziek’ van Gideon Samson. ,,Ik lees voor alsof ze erbij zijn. Ik sleep ze mee’’, vertelt de achtste groeper van basisschool Weremere. Ogenschijnlijk zonder zenuwen. Schijn bedriegt, verklapt Evi. ,,Dat heb ik van mijn vader geleerd, overgenomen, dat ik kan verbergen dat ik zenuwachtig ben’’, onthult ze.

Dat was de formule voor de overwinning van Evi van de provinciale finale van de nationale voorleeswedstrijd. Omdat ze op dat niveau als de beste is uitverkoren, komt ze in de landelijke finale op 17 mei in de Schouwburg Amstelveen. De uiteindelijke nationaal kampioen mag een jaar lang kinderdirecteur zijn van het kinderboekenmuseum.

Evi Floore: ,,Ik lees voor alsof ze erbij zijn. Ik sleep ze mee.’’© Foto Pascal Fielmich

De overwinning komt niet helemaal uit de lucht vallen. Evi’s vader heeft haar niet alleen meegegeven dat ze de zenuwen kan verbergen, ze oefenen ook samen regelmatig het voorlezen.

,,Ik had voor ’Ziek’ van Gideon Samson gekozen als boek, omdat ik het grappig en spannend vind.’’ Het verhaal gaat over Belle die ziek is. Ze ligt van begin tot eind van het verhaal in bed en benadert haar omgeving met vooral cynische observaties. In haar hoofd beleeft Belle veel avonturen met opa. ,,Het is ook wel een beetje verdrietig, maar niet van dat je in tranen uitbarst’’, vindt Evi.

De scholier herkent wel iets van zichzelf in het verhaal. ,,Ik heb nog beide opa’s. Ik zie ze niet zoveel, maar ik praat wel vaak met ze. Ik zou zo met ze op avontuur willen gaan. Op wereldreis bijvoorbeeld.’’

Ze hoopt dat voorlezen later meer oplevert dan de voorleeswedstrijden winnen. ,,Mijn opa zegt dat ik later een programma moet beginnen. Dat ik het werk van Humberto Tan overneem.’’

Eerst gaat ze groep acht afronden. De voorleeskampioen verruilt over enkele maanden de Wormer bassischool voor havo-onderwijs op het Bertrand Russel College in Krommenie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.