Vrolik is geen freakshow

Foto: Hans van den Bogaard

Foto: Hans van den Bogaard

1 / 2
Verslaggeving
Amsterdam

,Het is geen experience en het moet ook geen freakshow worden’’, zegt Laurens de Rooy (39), geboren in Monnickendam en conservator van Museum Vrolik. Mede daarom bevindt de omvangrijke anatomische verzameling van mens en dier zich niet in de binnenstad, maar in het AMC. ,,In de context van de medische wetenschap, zeg maar.’’ Vrolik doet zaterdag en zondag voor het eerst mee aan het Museumweekend.

De Rooy studeerde in 1999 af aan de VU in Amsterdam, liep stage bij het Zoölogisch Museum en beheert sinds 2002 genoemde collectie. De medisch historicus promoveerde in 2009, zijn dissertatie over de bloei van de Nederlandse anatomie verscheen daarna in boekvorm: ’Snijburcht’. Museum Vrolik werd vorig jaar na een verbouwing heropend en lanceerde toen een website.

Bij gebrek aan personeel is het museum gewoonlijk alleen op werkdagen (gratis) toegankelijk van 10-17 uur. Deelname aan het Museumweekend is een ’experiment’. Afhankelijk van het succes leidt het mogelijk tot maandelijkse weekendopening.

www.museumweekend.nl en www.museumvrolik.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.