Verdachte gifmoord moet worden geobserveerd

Saskia Knegtering
LEEUWARDEN

De vrouw die verdacht wordt van een dubbele gifmoord op twee voormalige echtgenoten moet worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vrijdag besloten. De rechtbank gaat mee in het advies van een psycholoog om te onderzoeken hoe haar psychische toestand is en of die een rol kan hebben gespeeld bij de moorden.

De 52-jarige Ada S. zou tweemaal haar echtgenoot om het leven hebben gebracht door de mannen gif toe te dienen. Haar eerste echtgenoot overleed in 2004, de tweede in 2012. De familie van de tweede echtgenoot had twijfels bij de plotselinge dood van de man.

Het Openbaar Ministerie zegt voldoende bewijs te hebben om de verdachte te vervolgen voor moord. Zo sloot ze drie weken voor de dood van de tweede echtgenote een levensverzekering op diens naam af, zo stelt het OM.

De vrouw heeft volgens justitie ook een negatieve wilsverklaring opgemaakt voor haar tweede echtgenoot. In deze verklaring wordt namens de man gesteld dat er na zijn dood geen onderzoek mag worden gedaan naar zijn lichaam. Hij zette echter nooit zijn handtekening onder het document.

Op de computer van S. bleek ook regelmatig te zijn gezocht naar giftige stoffen en de dodelijke werking daarvan.

De advocaat van S. vindt dat zijn cliënt in afwachting van het onderzoek moet worden vrijgelaten, zij zit op dit moment in voorarrest. Uit onderzoek op het lichaam van de man blijkt dat de giftige stoffen in zijn lever niet met zekerheid als doodsoorzaak kunnen worden vastgesteld. De rechtbank wees het verzoek van de advocaat af.

Het onderzoek is nog in volle gang. Zo is het wachten op de uitkomsten van het onderzoek op het lichaam van de eerste echtgenoot. De observatie in het Pieter Baan Centrum neemt ook enige tijd in beslag. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.