Politici blij met supermarkt voor Waarland

waarland

Alle politici van Harenkarspel zouden niets liever willen; een supermarkt voor Waarland. Het oude, zieltogende buurtsupertje is al weer enige tijd ter ziele en het groeiende dorp is hard toe aan een echte winkel.

Het aanbod ligt er. Bouwend Waarland wil de supermarkt realiseren. En tegelijkertijd loonbedrijf Bruin verplaatsen naar het buitengebied. Maar dat moet dan wel exploitabel worden gemaakt door de bouw van zo'n 150 extra woningen in zuidoostelijk Waarland. Het college zegt zeker niet 'nee' maar wil eerst dit plan afwegen tegen alle andere. Zoals de gronden van Con Zelo, even verderop. Die club kreeg een prachtig nieuw sportcomplex maar de bedoeling was dat de oude velden zouden worden gebruikt voor woningbouw. Zodat ze op die manier weer gemeenschapsgeld konden opbrengen.

Er ligt een verzoek bij de gemeente om nu al vast het bestemmingsplan aan te passen aan dit nieuwe bouwplan met supermarkt. En dat gaat het college op dit moment een stap te ver. De gemeenteraad ook, zo bleek vanavond. Er zitten ook nog allerlei juridische haken en ogen aan en die wil wethouder Rob Treur eerst duidelijk in kaart hebben.

Een van de aspecten is dat niet alleen lokale ondernemers deelnemen in de planontwikkeling maar ook de Ontwikkelingsmaatschappij Harenkarspel bv. Die laatste was voorheen bekend als de Schildergroep uit Volendam, waar ook supermarktketen Deen in participeert. De Volendammers hebben de hand weten te leggen op de noordelijke gronden van het plangebied, ruwweg langs de Volleringweg. De lokale bedrijven hebben het meer zuidelijke stuk van het plangebied in handen. Nu wil het geval dat de supermarkt is gepland ter hoogte van het tenniscomplex en dat betekent dat een noordelijke ontwikkelaar (Deen) op zuidelijke grond aan het werk moet. En al is er sprake van een gezamenlijk plan, de gemeente wil heel zeker weten het allemaal goed komt. Voordat Waarland meer woningen krijgt toegewezen dan waar ze op de oude verdeelsleutel recht op zouden hebben. Het CDA had een voorstel klaar liggen om toch alvast het bestemmingsplan aan te passen maar daarvoor kwam van de overige partijen in deze fase geen bijval. Maar fractievoorzitter Jelle Beemsterboer kon in elk geval tevreden constateren dat er brede steun is voor het plan Waarland aan een supermarkt te helpen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.