Hellas Sport: Zware domper op feestvreugde

Dylan Hoekzema en Eric Strouwen
Zaandam

Hellas Sport uit Zaandam bleef zaterdag door een zwaarbevochten zege op VVC in de race voor promotie naar de tweede klasse. De feestvreugde was echter van korte duur. De ploeg werd zondag opgeschrikt door de mededeling dat Mounir Raji, tegen VVC nog de maker van de beslissende 1-3, getroffen was door een hartinfarct.

De middenvelder maakt het naar omstandigheden goed. Komende week moet hij wel diverse onderzoeken ondergaan. Raji werd zaterdagavond onwel, waarna in het ziekenhuis de ernst van de situatie werd vastgesteld. ,,Gelukkig is er inmiddels geen sprake meer van levensgevaar’’, reageerde trainer Miel Mans aangeslagen. ,,Maar de feeststemming is uiteraard weg.’’

Die feeststemming was er zaterdag na afloop van het duel nog volop. In de reguliere speeltijd hadden de Zaandammers de een week eerder opgelopen achterstand (2-3) ongedaan gemaakt. De return in Nieuw-Vennep werd met 2-1 gewonnen. In de verlenging scoorde Raji 1-3 en die stand bleef tot het eindsignaal op het bord staan. Daarmee plaatste Hellas Sport zich voor de finale van de nacompetitie. Daarin is EVC de tegenstander. De Zaandammers beginnen de dubbele confrontatie met de ploeg - die twaalfde eindigde in de tweede klasse A - zaterdag met een thuiswedstrijd.

De beslissende treffer van Raji viel in de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging. De middenvelder krulde de bal uit een vrije trap fraai in het doel. ,,Die bal was bewust op doel’’, benadrukte de doelpuntenmaker op een moment dat niets wees op het drama dat zich later op de dag zou voltrekken. ,,Het was een voorzet en schot ineen. Het is dikverdiend dat we doorgaan. We waren vandaag veel beter, maar misten een killer.’’

Hellas Sport was inderdaad de betere ploeg. Toch zag het er vlak na rust somber uit voor de bezoekers. Een overtreding van doelman Jory Witlam leverde VVC een strafschop op, die door Menno Martens werd benut. ,,Gelukkig bleven we daarna combineren’’, zag aanvoerder Iwan Axwijk tevreden. ,,We raakten niet in paniek.’’

Beloning

De beloning volgde al snel. Ralf Lamme maakte gelijk op aangeven van Dilshan Fong Tin Joen en Axwijk kopte uit een hoekschop de 1-2 binnen. Ook bij deze treffer was Fong Tin Joen de aangever.

De verlenging was negen minuten oud toen Hellas Sport met tien man kwam te staan. Een overtreding leverde Cedric Bergen zijn tweede gele kaart op. De straf heeft tevens tot gevolg dat hij komende week geschorst is. Ondanks de numerieke minderheid bleef Hellas de meest gevaarlijke ploeg en uiteindelijk kregen de bezoekers dus loon naar werken.

Mans roemde de veerkracht van zijn team, waarbij hij niet alleen verwees naar het duel van zaterdag. ,,Opperdoes-uit was een klap’’, keek de trainer terug naar de gemiste kans op de titel van de derde klasse A. ,,De 2-3 van vorige week was een nieuwe klap. Vandaag komen we terug van opnieuw een achterstand, omdat we goed bleven voetballen. We hebben het uitstekend gedaan.’’

De komende week wordt er weinig getraind met een bal, liet de oefenmeester weten. ,,Ik denk dat we alleen gaan uitlopen en oplappen. Met onze kleine selectie wordt het weer een hele puzzel om zaterdag elf spelers op te stellen.’’ Woorden die door het hartinfarct van Raji later op de dag een extra zware lading kregen.

Net als de woorden van Raji zelf: ,,We willen promoveren. We zijn nu zover gekomen dat we het ook willen afmaken.’’

Hellas Sport: Witlam, Servaas, N. Wildschut, Axwijk, Raji, Kruger (71. Tezer), Fong Tin Joen, Lamme, Aydin (76. J. Wildschut), Bergen, Kramer (98. Sarikaya).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen