Nieuw crematorium mogelijk naast AZC Den Helder

Delano Weltevreden
Den Helder

Uitvaartondernemer Jan Dop doet een nieuwe poging om in Den Helder een kleinschalig crematorium te vestigen.

Hij heeft zijn oog laten vallen op het gebouw van de Dienst Gebouwen Werken & Terreinen aan de oostzijde van de Nieuweweg, naast het asielzoekerscentrum. Het Rijk wil het gebouw afstoten. Burgemeester en wethouders willen de mogelijkheid van een crematorium op die plek onderzoeken, als het Rijksvastgoedbedrijf het pand aan Dop wil verkopen.

Het Rijksvastgoedbedrijf had een zevental gebouwen enige tijd geleden aan de gemeente Den Helder te koop aangeboden. De gemeente heeft echter geen interesse, maar zette Dop vervolgens op het spoor van het pand aan de Nieuweweg. ,,Ik heb de gemeente laten weten dat ik het een heel geschikte locatie vind.’’

Afgeschoten

Dop gaat het Rijksvastgoedbedrijf vragen of die het gebouw aan hem wil verkopen. ,,Daarna wil ik een principe-uitspraak van het college en van de gemeenteraad over de vestiging van een crematorium op die plek’’, zegt Dop.

,,Als zij zeggen dat het een goede locatie is, ga ik de plannen verder uitwerken.’’ De uitvaartondernemer wil niet nogmaals meemaken dat zijn plan door de raad wordt afgeschoten. Die wilde eerder dit jaar, tegen de verwachting in, niet meewerken aan een crematorium aan de Annie Romein Verschoorlaan bij het uitvaartcentrum.

Volgens Jan Dop komt de nieuwe locatie tegemoet aan alle eerdere bezwaren. De plek ligt ver van alle woonwijken en volkstuinen. Ook de afstand tot het asielzoekerscentrum is groot genoeg en voldoet ruim aan de regels. Bovendien ligt het crematorium verscholen achter hoge windsingels en is het vanaf de weg niet of nauwelijks zichtbaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.