Twisker spektakel met boodschap

Samenspel van publiek, stoomtram en acteurs tijdens het Ot en Sienfestival.© Foto Barend Hoekstra

Hugo Miedema

Met argusogen kijkt de organisatie van het Ot en Sienfestival zaterdagmiddag naar de wolkenlucht. In grote delen van West-Friesland valt een grote hoeveelheid regen, zelfs met hagel. Twisk wordt gespaard: slechts een enkele bui komt over het dorp en daarna klaart het helemaal op.

Door alle 800 kaarten te verkopen, is de voorstelling op het festivalterrein bij het station volledig uitverkocht. De voorstelling is de derde van een drieluik over de eerste helft van de vorige eeuw. Met 45 spelers, begeleiders en technici is het een groot evenement te noemen, waarbij het hele dorp, zelfs de hele regio, betrokken is. Van de opbrengst van het hele festival worden goede doelen ondersteund. Deze zijn ingebracht door de stichting Nes Education Society en Kiwanis club West-Friesland en zijn gericht op jeugd en onderwijs.

Op het terrein is alles in de tijd van net na de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Duitse en Canadese soldaten, gebroederlijk naast elkaar, doen de kaartcontrole. Het verhaal van ’Bello en de ravenrit’ speelt zich af in het jaar 1946, een periode die zich kenmerkt door de wederopbouw. De centrale rol wordt ingenomen door een Fabergé-ei. Dit ei, door tsaar Nicolaas geschonken aan zijn vrouw Alexandra Fjodorovna, verbergt een code die de sleutel is tot de schatten van de familie. De Russen willen dit ei hebben om daarmee het nucleaire programma van Stalin te financieren.

De tsarina strijkt na de revolutie in Twisk neer en verbergt het ei daar. Wanneer het ei weer opduikt, komen de aasgieren eropaf. De café-eigenaar en zijn zuster besluiten tot het smokkelen van eieren naar België, waardoor de wegen van de twee soorten eieren elkaar kruisen.

Onder de strak blauwe lucht begint het spektakel met een videoboodschap van Karin Bloemen. Zij was in eerdere edities te zien. Het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest verzorgt de begeleidende muziek, mooi en uitgebalanceerd. Samen met de stoomtrein, het station van Twisk en het goede verhaal waant de toeschouwer zich inderdaad in de naoorlogse jaren. De voorstelling is strak geregisseerd, wat een hels karwei geweest moet zijn.

De tsarina in de latere jaren wordt gespeeld door Imca Marina. Samen met de hele cast zingt zij tot slot haar lied ’Treintje Hoorn-Medemblik’. Onder een ovationeel applaus nemen de spelers afscheid van het publiek. Met een oude legertruck konden de toeschouwers zich naar het verder gelegen parkeerterrein laten brengen. Een mooie afsluiting.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen