Celstraf voor meppende beveiligingsbeambte

Gerard van Engelen
alkmaar / heerhugowaard

Je kunt jaren tot ieders tevredenheid werken in de beveiliging, maar als het gaat om je vader (64) en je jonge broertje (23) is het moeilijk om professioneel te blijven. Het leverde Mahir A. (32) uit Heerhugowaard donderdag een veroordeling op voor mishandeling. Die kan hem zijn baan kosten.

Als je vader zegt dat zijn auto is geraakt door een tractor en dat de dader gewoon is doorgereden, begint het zelfs bij de koelbloedigste beveiligingsbeambte te borrelen. Als de vermeende dader dan ook nog glashard ontkent, dan kan het mis gaan. Beveiligingscamera’s op het terrein van de tractorbezitter registreerden meedogenloos de knokpartij die volgde toen de A.’s met zijn drieën verhaal kwamen halen in de beschadigde auto.

De Alkmaarse politierechter A. van Leeuwen en officier van justitie E. van Doorn hadden de hele middag ingeruimd om de drie A.-telgen te horen. Dat viel in het water doordat raadsman R. Verhoeven (van vader Mehmed en ’broertje’ Fari) uitstel vroeg omdat zijn cliënten zich pas een dag voor het proces bij hem hadden gemeld. Ze hadden tot die tijd gedacht dat ze wel konden aansluiten bij Mahir’s raadsman R. Kiewitt. Een misrekening. De politierechter ging akkoord omdat ’iedere verdachte een goede verdediging verdient’. De uren daarna werden besteed aan Mahirs aandeel in de mishandeling van de trekkerchauffeur, diens oom en neef op een landbouwbedrijf in Heerhugowaard.

Op beelden was te zien hoe vader en broertje vuistslagen uitdeelden aan de landbouwers. Maar ook hoe Mahir een hark pakte, in het rond zwaaide en voor het oog van de camera een van de landbouwers op de rug mepte. Officier van justitie Van Doorn vond dat bewijs wettig en overtuigend genoeg. Raadsman Kiewitt probeerde twijfel te zaaien. Hij kwam met verklaringen van A.’s werkgever waaruit bleek dat die een perfecte beveiligingsman is met een onberispelijke staat van dienst. ,,Je kunt je in je werk nog zo professioneel opstellen, als het om familie gaat spelen toch andere emoties’’, aldus de politierechter, die vijf weken voorwaardelijk oplegde.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.