Berisping Heerhugowaardse advocate van Loterijverlies

onze verslaggever
Amsterdam/Heerhugowaard

Advocate José Engels uit Heerhugowaard is door de tuchtrechter op haar vingers getikt wegens gesjoemel met ruim een miljoen euro in opdracht van claimstichting Loterijverlies.

Het is de zoveelste onregelmatigheid rond Stichting Loterijverlies en zijn oprichter Ferdy Roet, die miljoenen euro’s ontving van 193.000 leden om daarmee de Staatsloterij aan te pakken voor misleidende reclame. Hun inleg is inmiddels opgegaan aan ’kosten’, volgens Roet.

Advocate José Engels (46) van het gelijknamige advocatenkantoor werd afgelopen maart door de raad van discipline berispt omdat zij 1.251.899 euro van Loterijverlies op haar derdengeldrekening bewaarde. Ze deed dit terwijl zij helemaal geen werkzaamheden voor de claimstichting verrichtte.

Derdengeldrekeningen zijn afgeschermde rekeningen van advocaten, bedoeld voor het doorgeven van geld van cliënten aan bijvoorbeeld tegenstanders in juridische procedures.

Verbergen van geld op een derdenrekening door niet-cliënten is verboden, omdat de positie van advocaten daarmee misbruikt kan worden voor belastingfraude of andere strafrechtelijke vergrijpen, zo laat een woordvoerder van de Orde van Advocaten weten.

Verdacht

Een kantoorgenoot van José Engels vond de omvangrijke betaling van Loterijverlies aan de derdengeldrekening verdacht. Hij schakelde daarom de Orde van Advocaten in en weigerde het miljoen terug te storten, zelfs toen Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet langskwam op het advocatenkantoor om het geld terug te eisen.

Later werd het geld door Loterijverlies doorgesluisd naar een schimmige brievenbusfirma op het belastingvriendelijke Britse eiland Man, en kreeg Ferdy Roet vanaf hetzelfde adres een hypothecaire lening verstrekt van 3 miljoen euro voor de aanschaf van zijn kapitale villa in Bergen.

Het is onduidelijk waarom Loterijverlies het miljoen bij de bevriende advocate parkeerde.

Geen van de betrokkenen wenst uitleg te geven. ,,De directie deelt geen info aan derden”, laat Roet per sms weten.

Tijdens de behandeling van de tuchtklacht tegen advocate Engels beweerde zij dat het geld op haar derdengeldrekening was gestort vanwege zorgen van de stichting Loterijverlies over de ’wereldwijde bankencrisis’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.