Kijken hoe oude meesters Hoorn zagen

De Bossuhuizen, met de brug tussen Grote en Kleine Oost, in olieverf gevat door de Oostenrijker Carl Fahringer, die vaak in Hoorn verbleef.© Foto:Vereniging Oud Hoorn

Hoorn

Vereniging Oud Hoorn heeft in het kader van haar eeuwfeest de expositie ’Hoornse stadsgezichten - oude meesters zien Hoorn’. Deze is tot half juli te bezichtigen in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes.

In de Kerkmeijerzaal tonen meer dan zestig uiteenlopende werken Hoorn op soms bekende, maar vaak ook verrassende wijze. De meeste schilderijen zijn voor deze expositie in bruikleen verkregen. Een klein deel is afkomstig uit de eigen collectie van Oud Hoorn. Uitgangspunt bij de samenstelling is de herkomst van de schilder geweest. Liefst geboren in Hoorn of lang in Hoorn hebben gewoond en gewerkt. Natuurlijk hangt er werk van de bekende Hoornse schilders zoals vader Dirk en zoon Klaas Ooijevaar, Adriaan Volkers, Wouter Ydo en Jaap Langereis. Gezichten in het Hoornse havenkwartier, de Hoofdtoren van alle kanten, ragfijn werk van Grote en Kleine Noord (fijnschilder Frits ten Hagen), maar ook werk van mensen, van wie niet bekend was dat zij een penseel of potlood hebben gehanteerd. Van Johan Christiaan Kerkmeijer zelf hangen er verschillende schilderijen en aquarellen.

De expositie is te bezichtigen op dinsdag en donderdag van 10-16 en op zaterdag van 10-14 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen