Dit is dé tijd voor oliebollenbakkers

Esther Koeckhoven
Purmerend

Bij oudjaarsdag horen oliebollen. Daarom een overzicht van de geheimen van Waterlandse oliebollenbakkers.

Op het moment dat Saskia Elsinga wil vertellen wat er speciaal aan haar oliebollen is, roept een man die bij de kraam in Volendam staat: ,,Ze zijn ontzettend lekker!’’ Elsinga vertelt dat ze zelf eigenlijk helemaal niet weet wat er zo speciaal aan haar oliebollen is. ,,Ik kan ze zelf ook niet vergelijken met andere oliebollen, want ik eet alleen die van ons.’’

Annemarie Peters, die een kraam bij het winkelcentrum in de Weidevenne heeft staan, luistert naar de wensen van haar klanten. ,,We hebben een basisrecept, maar wijken daar soms van af. Als we merken dat mensen liever wat minder suiker hebben, of juist meer, dan passen we dat op den duur aan.’’ Ook vertelt ze dat ze familie is van de mensen van de kraam op de Koemarkt. ,,Maar we hebben allemaal ons eigen recept.’’

,,Door de naturel oliebollen is een vleugje citroen verwerkt’’, verklapt Mickey Egstorf van de gelijknamige bakkerij. ,,En in de krenten- en rozijnenoliebollen zitten ook nog cranberries, dat maakt de bollen speciaal.’’ Vanaf buiten zijn de hardwerkende bakkers te zien, een ambachtelijke sfeer net als bij een oliebollenkraam. ,,Klanten zien dat wij aan het bakken zijn, ik denk dat ze dat leuk en prettig vinden’’, vertelt de bakker terwijl hij wat oliebollen suikert met poeder.

Mare-Louise Pieters vertelt dat haar vader ook een eigen oliebollenkraam had. ,,De vader van mijn man stond voor ons op de Koemarkt, wij hebben zijn kraam overgenomen en de recepten van onze vaders samengevoegd. In totaal staan we hier al 39 jaar.’’

Alleen de klassiekers als appelflappen en appelbeignets zitten naast de oliebollen in het assortiment tijdens de jaarwisseling. Annemarie Pieters: ,,We hebben nu geen capaciteit om de bananen-, nutella- en berlinerbollen te maken.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.