Zeven jaar cel voor doodsteken Magito

© Archieffoto HDC Media

Janneke van Beusekom
Alkmaar

De 33-jarige Mark M. verdwijnt zeven jaar de cel in wegens doodslag van Alkmaarder Mario Magito (53) op 31 januari van dit jaar.

De Alkmaarse rechtbank acht M. schuldig aan doodslag plus verboden wapenbezit. M. is vrijgesproken van moord. Van voorbedachte rade is geen sprake, oordeelt de rechtbank. Het openbaar ministerie had twee weken geleden negen jaar cel geëist wegens moord.

De rechtbank weegt mee in de strafmaat dat M., nadat hij Magito in diens woning aan de Koningsweg had neergestoken, geen ambulance belde, hoewel Magito daar om vroeg. Hij legde de telefoon iets verder weg om zichzelf een voorsprong te geven. Het zwaargewonde slachtoffer belde uiteindelijk zelf een ambulance. Hij overleed in het ziekenhuis. De messteek van M. had zijn hart geraakt.

M. beriep zich twee weken geleden tijdens de zitting op noodweer. Magito had M. na een ruzie over het beledigen van M.*s moeder met een mes aangevallen. M. draaide de arm van Magito op diens rug, greep het mes en stak Magito in de borst. ,,Het was hij of ik**, aldus M., in wiens huis naderhand verboden wapens werden aangetroffen. Magito en M. kenden elkaar uit het Alkmaarse drugsmilieu.

Maar volgens de rechtbank had M. het mes, toen hij het eenmaal van Magito had afgepakt, ook kunnen weggooien. Rechtbankvoorzitter Jongkind achtte opzet bewezen: ,,Door met het mes te steken in de borstkas, heeft u de kans aanvaard op zodanig letsel dat Magito er aan kon overlijden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.