Forse bezuiniging moet waterschappen redden

edam

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de 26 andere waterschappen in Nederland willen fors bezuinigen. Door jaarlijks bijna een half miljard euro te besparen hopen zij zelfstandig te blijven.

De besparing kan binnen vijf jaar zijn bereikt, stelt dijkgraaf Luc Kohsiek van Hollands Noorderkwartier. De waterschappen worden bedreigd met opheffing. Noord-Holland en de andere provincies willen ze opnemen. De landelijke politiek voelt veel voor deze reorganisatie. Dat zou jaarlijks maximaal 1,1 miljard euro schelen.

Politieke partijen zien de waterschappen als makkelijke prooi in de rijksopgave om de komende jaren 29 miljard euro te snoeien in de overheidsuitgaven. De nieuwe verkiezingsprogramma’s wijzen daar op. Dijkgraaf Kohsiek is vooral in het CDA teleurgesteld. De keuze voor opheffing had hij niet verwacht van ’een partij die traditioneel sterk is gericht op het platteland’.

De bijna half miljard bezuiniging kan vooral worden bereikt door het rioolbeheer en de waterzuivering efficiënter aan te pakken, samen met gemeenten, aldus Kohsiek. Ook moeten waterschappen en gemeenten gezamenlijk belasting innen. Voorts kan veel worden bespaard door met overheden samen te werken met onder meer informatie- en communicatietechnologie.

,,Het plan om waterschappen op te heffen is verzonnen achter het bureau. Zonder dat eerst met mensen uit de praktijk is gepraat. Geen wonder dus dat er enorme risico’s worden genomen.’’ Kohsiek waarschuwt de landelijke politiek. ,,Zonder ons geen droge voeten.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.