Helderse basketbalsters in tweede helft overlopen

Barendrecht

De basketbalsters van Dozy BV Den Helder werden dinsdagavond met een 73-58 nederlaag uit het bekertoernooi geknikkerd door Lintex-Binnenland en kunnen zich nu volledig gaan concentreren op de competitie, waarin een zo gunstig mogelijke uitgangspositie voor de play offs moet worden bereikt.

Het goede gevoel – na de winst van afgelopen zaterdag tegen de landskampioen uit Bemmel – duurde een minuut of vijf. Toen vluchtte de coach van de thuisploeg – met een 8-17 achterstand – in een time out. Van die riante voorsprong waren na tien minuten nog maar vier punten over (17-21) en was de overtuiging in het Helderse spel van de eerste vijf minuten al weer verdwenen. In de aanval probeerde men het lengte overwicht van Janis Ndiba Boonstra en Maxime Essenstam uit te spelen, maar die strijdwijze bleek niet succesvol.

Bij 23-21 kwam Binnenland voor het eerst op voorsprong en halverwege was die er nog steeds: 33-32. Bij beide ploegen zaten belangrijke speelsters als Zera Butter en Maaike Klein toen al lange tijd met drie fouten op de bank.

In de tweede helft begonnen de bezoeksters met een zoneverdediging en dat bleek een kolfje naar de hand van de thuisploeg. Van 33-36 ging het naar 52-39 ondanks een time out van coach Robert Tinga bij een 42-36 stand. Den Helder werd werkelijk langs alle kanten voorbij gelopen, waardoor het voor de supporters van de thuisploeg een heerlijk avondje werd. Dat gecombineerd met aanvallend falen van de bezoeksters zorgde voor weinig spanning in deze kwartfinale van de beker.

Er was geen schotdreiging van afstand en dichtbij de ring hadden Boonstra (2 uit 8) en Essenstam (1 uit 7) hun dag niet. Het was dan ook een collectief afschuiven van verantwoordelijkheid. Eigenlijk viel de 52-46 tussenstand met nog tien minuten te gaan nog mee. Den Helder kon hier echter geen moed uit putten en leek het allang opgegeven te hebben. Typerend was de manier waarop Binnenland na een time out scoorde. Er was slechts één seconde op de schotklok en op kinderlijk eenvoudige wijze werd de Helderse verdediging verschalkt, 60-48.

Het is goed dat de komende twee tegenstander voor de competitie laagvliegers zijn, zodat de Helderse coaches kunnen sleutelen aan het zelfvertrouwen bij hun speelsters.

Scores: Van de Vlies 2, Van Veen 15, Van den Bosch 3, Boonstra 12, Klein 14, Essenstam 6, Boesaart 4 en Horelika 2.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.