Gouden koekje gevonden op Saksenros Hannover

Leontien van Engelen
HANNOVER

Op het Saksenros voor de universiteit van Hannover is dinsdag een gouden koekje gevonden. De Duitse politie concludeerde na onderzoek dat het gaat om het exemplaar dat half januari was gestolen van het hoofdgebouw van Bahlsen, de bekendste koekjesfabriek van Duitsland.

Een afperser die zijn brieven tekent met Krümelmonster (de Duitse evenknie van Koekiemonster uit Sesamstraat), had de teruggave maandag aangekondigd, in ruil voor 52.000 pakjes koekjes ’losgeld’. Tal van kijklustigen keken dinsdag toe hoe agenten en brandweerlieden met een ladder het gouden koekje van het grote bronzen Nedersaksen-paard haalden. Zij droegen handschoenen en mondkapjes om geen sporen te vernietigen. De politie heeft een onderzoek lopen wegens afpersing. De vindplaats voor het paleis Welfenslot, de zetel van de universiteit van de hoofdstad van Nedersaksen, wijst op een mogelijke studentengrap.

Bahlsen wil voorlopig geen commentaar geven op de vondst en over het betalen van ’losgeld’. Bij de firma was men in januari erg verbolgen over het verdwijnen van het 100 jaar oude symbool van het bedrijf. Het vergulde koekje is een werk van de art nouveau-kunstenaar Georg Herting (1872-1951).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.