Huizenmarkt raakt in de Randstad weer oververhit
Huizenzoekers moeten oppassen dat ze geen overhaaste beslissingen nemen bij het kopen van een huis nu de woningmarkt aantrekt. Doordat huizen in grote steden zeer gewild zijn en er snel beslist moet worden, komen ze in de verleiding om grote financiële risico’s te nemen.
Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis. „De huizenjacht is in de grote steden weer helemaal geopend”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „Dat betekent dat huizen in populaire wijken soms zo geliefd zijn dat er niet eens een advertentie op sites als Funda aan te pas komt: makelaars regelen het onderling.”
De vereniging merkt dat potentiële kopers een huis soms zo graag willen, dat ze een voorbehoud van financiering achterwege laten. „En dat is natuurlijk niet slim. Stel dat een hypotheek toch niet rondkomt en de koop niet doorgaat. Dan kun je in heel grote problemen komen, met boetes die oplopen tot tienduizenden euro’s.”
Reserves
De La Porte kent veel verhalen van gehaaste kopers die hun reserves moesten aanboren toen een hypotheek toch niet werd verstrekt. Waardoor er geen geld meer is voor de verhuizing en de inrichting. ,,Daar krijgt men achteraf geheid spijt van. Kortom: laat je niet onder druk zetten om snel een koopbeslissing te nemen. Een nieuwe woning mag geen financiële gevangenis worden. De les die we van de crisis hebben geleerd, is: houd vast aan je reserves.”
Vereniging Eigen Huis ziet het consumentenvertrouwen maandelijks aantrekken. In sommige populaire wijken in Amsterdam wordt al niet meer gewerkt met een vraagprijs, maar met een ’vanaf’-prijs. ”Dat betekent: ga niet lager bieden, want dat is kansloos. Doe een mooi bod, dan kiezen wij als verkopers wel uit wie we willen hebben.”
52 procent van de Nederlanders vindt het nu een gunstige tijd om een huis te kopen, blijkt uit onderzoek van de woningclub. De noordelijke provincies blijven achter. Daar vindt, net als in Limburg en Zeeland, juist ontvolking plaats. Ruim een derde zegt daar neutraal over te zijn. Op de vraag waarom, worden naast de verwachte huizenprijsstijging (72 procent) ook het stijgen van inkomens en de gunstige economische situatie genoemd.