Verhagen twijfelt niet aan Libisch onderzoek

hoofddorp

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft geen reden te twijfelen aan de kwaliteit van het onderzoek dat onder verantwoordelijkheid van de Libische autoriteiten wordt uitgevoerd naar de vliegtuigramp. Dat heeft hij donderdag gezegd op een persconferentie in Hoofddorp, die werd gehouden na afloop van een bijeenkomst voor nabestaanden.

,,Ik heb er alle vertrouwen in dat er goed, gedegen onderzoek plaatsvindt’’, aldus Verhagen. Hij zei verder er vanuit te gaan dat ,,de oorzaak van deze ramp toch boven water komt’’. Wel kan dat volgens hem nog enige tijd duren.

Het terrein waar nog steeds brokstukken van het vliegtuig liggen, is inmiddels al toegankelijk voor bijvoorbeeld journalisten. Zij worden niet tegengehouden als ze zaken willen oprapen. Voor de bewindsman is dat geen reden de Libische autoriteiten te vragen het terrein beter te bewaken.

Hij gaf aan alle vertrouwen te hebben in de deskundigheid van de onderzoekers uit Libië. Die werken bovendien samen met teams van vliegtuigbouwer Airbus, Nederlandse identificatie-experts en onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Verhagen zei er vanuit te gaan dat als zij aangeven dat het terrein moet worden afgeschermd, dat zal gebeuren.

De demissionair minister wees verder op het feit dat de zwarte doos al is geborgen, waardoor de oorzaak van de ramp mogelijk achterhaald kan worden. Lichamelijke resten zijn ook al van de plek verwijderd.

Verhagen sprak ook zijn waardering uit over de samenwerking met de Libische minister van Buitenlandse Zaken. Die zorgde bijvoorbeeld dat Nederlandse onderzoekers en familieleden van de enige overlevende van de ramp - de 9-jarige jongen Ruben - direct en zonder problemen het land in mochten. ,,Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop de autoriteiten zich hebben opgesteld, ook naar Nederland.’’

Premier Jan Peter Balkenende heeft donderdag aan het begin van de avond gebeld met de Libische president Khadaffi. Beiden hebben hun condoleances overgebracht voor de slachtoffers en nabestaanden uit beide landen.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat donderdag bekendgemaakt. Balkenende heeft Khadaffi verder bedankt voor de medewerking van de Libische autoriteiten en hulpverleners na de crash bij Tripoli.

Khadaffi is ook geschokt en zei dat zijn gedachten waren bij de mensen met verdriet. Hij zegde toe dat de medewerking wordt voortgezet en dat alles wordt gedaan om de Nederlandse hulpverleners die naar Libië zijn gekomen, te ondersteunen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.