Muurkranten in Zaanstad geven illegalen een gezicht

Ron Amesz
Zaandam

Op diverse locaties in Zaanstad zijn in de nacht van dinsdag op woensdag muurkranten met portretten van vluchtelingen opgehangen.

Het is een ’paper monument for the paperless’, ofwel een papieren eerbetoon aan mensen zonder (identiteits)papieren. Dit initiatief komt o.a. van de nog weinig bekende organisatie Zaanstad Rood Zwart, die vluchtelingen op deze manier een gezicht wil geven. De portretten hingen woensdag onder meer op de ruiten en de draaideur van het voormalige UWV-gebouw op de hoek Rustenburg/Stationsstraat in Zaandam. Op de draaideur zijn ze in enkele uren tijd weggehaald. (Tekst gaat door onder de foto.)

Boven: drie portretten. Onder: De volgeplakte draaideur.© Foto’s Ron Amesz

De beplakte locatie in Zaandam was eerst in beeld als AZC Saendenborch. De gemeente Zaanstad besloot vorig jaar juli om mee te werken aan het plan om een opvang te realiseren voor maximaal 450 bewoners, voor maximaal tien jaar. In het voorjaar werd bekend dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers deze opvang toch niet wilde realiseren. De personen op de afbeeldingen zijn vluchtelingen die deel uitmaken van de groep ’Wij zijn hier” in Amsterdam.

Zaanstad Rood Zwart schrijft dat vluchtelingen geen nummers mogen worden en dat deze mensen ’individuen met een verhaal’ zijn. Ze mogen niet worden weggestopt. „Afgewezen, gecriminaliseerd en zonder gelegenheid te krijgen om zich te laten horen, blijven zij dan ’vreemdelingen’ in plaats van buren, vrienden en collega’s.”

Zie ook de website „Wij zijn hier’ en ’Papermonument’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.