’Tarief voor kopen of huren stuk groen in Schagen is redelijk’

Marten Visser
Schagen

De gemeente Schagen houdt vast aan de tarieven voor het kopen van zogeheten snippergroen. Mensen die nu, tegen betaling van een vaak gering bedrag, een stukje gemeentegrond huren en gebruiken als tuin kunnen die grond kopen van de gemeente.

Schagen rekent daarvoor zeventig euro per vierkante meter. Een bedrag dat veel betrokkenen nogal hoog vinden. ,,We hebben er nog eens een makelaar uitgebreid naar laten kijken. Die is tot de conclusie dat we een redelijk bedrag vragen’’, zegt wethouder Jelle Beemsterboer.

Mensen kunnen eventueel gespreid betalen. Hebben ze al kosten gemaakt, bij voorbeeld voor vervanging van een beschoeiing aan de slootkant, dan krijgen ze daarvoor nog een vergoeding van honderd euro de meter. Inwoners die willen blijven huren kunnen dat doen, maar gaan dan wel veel meer betalen. Omdat de prijzen vaak tientallen jaren niet zijn aangepast wordt vaak niet meer dan een dubbeltje per meter betaald. Dat gaat in stappen omhoog naar €4,20 per vierkante meter.

Volgens Beemsterboer kan het niet anders omdat Schagen wettelijk verplicht is ’marktconforme tarieven’ te vragen. Het afstoten van het snippergroen is begonnen in de wijken Waldervaart en Groeneweg, later komen ook andere delen van de gemeente aan de beurt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.