Voor VVD Den Helder is Sinterklaas al in het land

Ronald den Boerr.den.boer@hollandmediacombinatie.nl
Den Helder

Met brede armgebaren wees VVD-fractievoorzitter Jan Klopstra in het stadhuis naar de gemeenteraad tegenover hem. ,,Sinterklaas bestaat. Hij zit hier.’’

Die ’sinterklaas’ liet zich niet door Klopstra’s woorden uit het veld slaan. Op de VVD na steunden alle politieke partijen maandagavond een motie om de minima in Den Helder te voorzien van een pakket waarmee zij flink op energiekosten kunnen bezuinigen.

Dat pakket bestaat uit zuinige led-lampen, een waterbesparende kraan en douchekop, een zogeheten douchemanager - die het energieverbruik bijhoudt - een schakelbaar contactblok voor de computer, een rol radiatorfolie en een boekje met besparingstips.

Het geheel kost zo’n 45 euro per stuk, wat afgaande op de omvang van de groep minima voor de gemeente een uitgave van bijna twee ton betekent. Een raadsmeerderheid van oppositie en coalitiepartijen CDA, D66, PvdA en Stadspartij vindt het dat geld waard.

Als Den Helder immers de mond vol heeft over duurzaamheid, mag het volgens de initiatiefnemers niet alleen bij woorden blijven. Ook mensen die het financieel niet breed hebben (inkomen maximaal 120% van de bijstandsnorm) moeten hun steentje kunnen bijdragen. Een soortgelijke actie in 2007 was in Den Helder een groot succes, weet de vaandeldrager onder de voorstanders, D66’er Frans Klut.

Werk

De VVD zag echter met lede ogen het zoveelste gat in de gemeentebegroting geschoten worden. Volgens woordvoerder Jan Klopstra zijn dit soort energiepakketten lapmiddelen. De enige remedie om minima vooruit te helpen is volgens hem te zorgen voor werk. Dat kwam hem op een geirriteerde reactie te staan van Tjitske Biersterker (ChristenUnie): ,,Er is geen werk. Bent u in staat deze mensen aan werk te helpen?’’ Klopstra moest dat ontkennen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.