Zweedse kinderbieb doet Kuifje in de ban

Leontien van Engelen
STOCKHOLM

(update) De belangrijkste kinderboekenbibliotheek van Zweden, in het Cultuurhuis van Stockholm, haalde de Kuifje-stripboeken dinsdag uit de schappen. Maar de beslissing werd na een storm van kritiek snel teruggedraaid.

Onwenselijk kolonialisme, niet meer van deze tijd, stelde het personeel over Kuifje. Maar na veel protesten meldde Cultuurhuischef Eric Sjöström dinsdagmiddag. „Kuifje werd iets te snel verbannen. De boeken zijn terug in de kasten.”

Een woordvoerder van de bibliotheek zei eerder dinsdag nog dat vooral Kuifje in Afrika tegen de borst stuitte. „Alle boeken, ook voor volwassenen, moeten nog maar eens goed worden bekeken. Er leven tegenwoordig veel mensen uit andere landen in Zweden.”

Via onder meer Twitter spraken Kuifje-fans schande van de censuur in een land als Zweden waar vrijheid van meningsuiting, ook in boeken, als groot goed wordt beschouwd. „Je kunt toch ook gewoon een informatieblad over de koloniale tijd aan Kuifje toevoegen?” verwonderde Kurdo Baksi zich via Twitter.

De speciale stripboekenbibliotheek, ook in het Cultuurhuis van Stockholm, stak de stripheld dinsdag ook een hart onder de riem. „Wij gooien Kuifje nooit weg!“

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.