AZ tegen 'nachtvoetballers' van Shakhter

Theo Brinkman
Alkmaar

Om negen uur dinsdagochtend stapten de spelers van Shakhter Karagandy in de bus, voor een rit van twee uur naar Astana. Vanuit de hoofdstad van Kazachstan vlogen ze vervolgens naar Rotterdam. Daarvandaan gingen ze met de bus naar Akersloot. Tussen het vertrek vanuit Karaganda en de aankomst in het hotel in Akersloot zat veertien uur. ,,De langste reis uit de geschiedenis van onze club", zegt trainer Viktor Kumikov.

Veertien uur onderweg: voor hun gevoel kwamen de spelers van Shakhter om 23 uur aan in het hotel. Waarschijnlijk hadden ze zin in een afzakkertje aan de bar. Maar keken ze in het hotel op de klok, dan zagen ze dat het hier in Nederland pas zes uur 's avonds was.

Ook AZ had twee weken geleden met het tijdsverschil te maken. De club hield in Astana de Nederlandse tijd aan. Nee, de spelers hadden geen last van het tijdsverschil van vier uur. De aftrap in Astana was om tien uur 's avonds. Voor de spelers van AZ was het toen eigenlijk zes uur 's avonds. Geen probleem dus.

Hoe anders is dat donderdag voor de spelers van Shakhter Karagandy. Door de wintertijd in Nederland is het tijdsverschil inmiddels opgelopen naar vijf uur. In het Afas Stadion wordt donderdagavond om 21.05 uur afgetrapt. Voor de Kazachen is het dan eigenlijk al 02.05 uur 's nachts.

Co Adriaanse zei ooit dat sommige spelers meer avondvoetballers dan middagvoetballers zijn. Of juist andersom. Daar kan nu een nieuwe categorie aan worden toegevoegd: nachtvoetballers. Het is voor Shakhter te hopen dat er in de selectie veel nachtvoetballers zitten.

THEO BRINKMAN

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen